Snökaos och olyckor i dag

NYHETER

Snökaoset och blixthalkan drog snabbt över norra och mellersta Sverige.

Bussar, lastbilar, personbilar och en polisbil – uppställd för att ta hand om en olycka – har körts på.

Stockholm drabbades värst med 45 olyckor under dagen.

Polisen i norra och mellersta Sverige fick en tung fredagsförmiddag. Och under den tidiga eftermiddagen fortsatte eländet – framförallt i Stockholms län.

Det hastiga snöovädret drabbade först norra och mellersta delarna av landet. Enligt SMHI drog det fort sydöster ut och efter hand la det sig kring Stockholmsområdet.

– Det är ett lågtryck som har passerat och nederbörden har berört stora delar av Norrland, Svealand och allra nordligaste Götaland, säger meteorologen Anna Hedblom vid SMHI.

– Nu har det även börjat blåsa rejält. Stormvarning är utfärdad i Jämtlandsfjällen och den varningen kommer nog så småningom att gälla främst Bottenhavet, Ålands hav, södra Norrlandskusten och kuststräckorna längs Uppland och Stockholm.

Med snön kom olyckorna.

Polisen i Västernorrland märkte det redan i morse.

– Det kom lika fort som det slutade. Det klarade sig relativt bra, inga allvarliga personskador har rapporterats, säger Tommy Nygren, vakthavande befäl.

I Gävleborgs län blev situationen däremot kaotisk.

– Det blev blixthalka – och många har sommardäck på bilarna, säger Stefan Berg, vid polisens länskommunikationscentral i Gävle.

– En konstapel på plats berättar att det var som en nyspolad isbana.

En rad rapporterades in under förmiddagen och tre personer fick föras till sjukhus. Och trots att flera patruller kallades in längs riksväg 80 fortsatte det att smälla.

En personbil körde in i en polisbil som stod med blåljusen på medan patrullen tog hand om en olycka. Och polisen tvingades ta till en rad åtgärder i hopp om att få ned hastigheten.

– Vi ställde ut ytterligare en bil med blåjus, la varningsbloss på vägen och tog på oss reflexvästar. Trots det susade många förbi i 110, säger Stefan Berg.

Länen söder om Gävleborg verkade först klara sig bra. Från Uppsala rapporteras bara någon mindre kollision, som inte verkar ha haft ett samband med vädret.

I Stockholms blev problemen mer påtagliga. Vid 18-tiden i kväll hade 45 olyckor rapporterats – varav 15 med personskador. Under eftermiddagen arbetade polisen bland annat med en smitningsolycka i Nälsta.

Fakta / Olyckor i dag

Här är några av de olyckor som rapporterats till polisen i respektive län.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM