Anneli Jäätteenmäki finländsk statsminister

Finland får nu kvinnlig statsminister - och kvinnlig president

NYHETER

Finland får sin första kvinnliga statsminister.

På fredagen stod det klart att Anneli Jäätteenmäki, Centerpartiet, blir ny statsminister - och Finland får därmed kvinnor som såväl statsminister som president.

Foto: SCANPIX
Centerpartiets ledare Anneli Jäätteenmäki blir ny statsminister i Finland.

Senast den 15 april tillträder regeringen. Därmed representerar Jäätteenmäki Finland tillsammans med president Tarja Halonen vid EU-toppmötet i Aten.

Jäätteenmäki är jurist och har sedan 80-talet haft höga tjänstemannaposter inom olika departement. 1987 kom hon in i riksdagen och var dåvarande centerledaren Esko Ahos justitieminister i dennes regering 1994-95.

Trepartiregering

Den nya regeringen blir en trepartiregering bestående av Centerpartiet, Socialdemokraterna och Svenska Folkpartiet.

Regeringsförhandlingarna inleds på tisdag, men redan står det klart att Centerpartiet och Socialdemokraterna får lika många ministerportföljer. Jäätteenmäki motiverar det med att partierna är jämnstarka.

Två av de tunga ministerposterna - finansministern och utrikesminister går till Socialdemokraterna, i utbyte mot Centerpartiets statsministerpost.

Ministerpost till Svenska Folkpartiet

Lilla Svenska Folkpartiet får en ministerpost - oklart vilken - i den nya regeringen. I övrigt är ministerposterna inte fördelade.

Den stora frågan är den avgående socialdemokratiske statsministern Paavo Lipponens politiska framtid. Jäätteenmäki vädjade på fredagen till Lipponen att ''allvarligt överväga'' en ministerpost. Men Lipponen ville inte kommentera sin framtida roll.

Lipponen ny talman?

Om han inte kan samsas Jäätteenmäki efter valkampens tidvis hårda ord så kan det bli en politisk rockad där Jäätteenmäki efterträder Lipponen och denne ersätter Jäätteenmäki på talmansposten, som hon måste lämna när hon formellt blir statsminister.

Rickard Westman, TT