Bagdadbor uppmanas gå mot flygplatsen

Brittisk befälhavare fruktar ”mänsklig foldvåg”

NYHETER

Brian Burridge, chef för den brittiska flygvapenstyrkan i Irak, sa på fredagskvällen att Irak kan komma att använda en ”mänsklig flodvåg” i ett försök att återta Bagdads flygplats.

Uttalandet kom efter att den irakiske informationsministern lovat att Irak skulle slå tillbaka mot alliansens styrkor med ”okonventionella” metoder.

Tidigt på fredagen tog amerikanska styrkor kontrollen över Saddam International Airport utanför Bagdad.

Den irakiske informationsministern Mohammad Said al-Sahaf svarade med att lova ”okonventionella metoder” för att förvandla flygplatsen till en ”kyrkogård” för de amerikanska trupperna.

”Mänsklig flodvåg”

På en fråga vad de ”okonventionella metoderna” skulle kunna innebära sa Brian Burridge till BBC att det kan röra sig om att använda eller mänskliga sköldar i ett försök att återta flygplatsen.

– Saddam skulle kunna använda en mänsklig flodvåg. Vi har fått signaler om högtalare i sydvästra Bagdad som uppmanat befolkningen att stå upp och marschera mot flygplatsen. Det vore att använda mänskliga sköldar, på ett sätt som skulle försätta civila i fara, sa Burridge.

”De ansvariga kommer att ställas till svars”

Ett annat alternativ skulle kunna vara användandet av massförstörelsevapen.

– En attack med kemiska eller biologiska vapen skulle få mycket allvarliga konsekvenser för den irakiska regimen. En sådan attack kommer att bemötas proportionellt och de ansvariga kommer att få stå till svars.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM