Regimens hot luktar desperation

NYHETER

AMMAN

Sista rycken från en döende regim.

På annat sätt är det svårt att tolka Saddam Husseins plötsliga uppdykande på Bagdads gator.

Uppträdandet luktade teaterföreställning.

Kanske var det Saddam, men det kan lika gärna ha varit en av hans dubbelgångare. Det konstgjorda kroppsspråket reser tvivel.

Saddams tv-framträdande tidigare på kvällen visade en sak. Om det var den riktige Saddam så överlevde han attacken som inledde kriget.

Pressad boxare

Saddam såg trött och sliten ut. Han saknade den vanliga självsäkerheten. I stället för att försöka ingjuta mod i armén vände han sig till vanliga irakier med uppmaningen att "stoppa ockupanterna med de vapen ni har".

Ett sista försök att få befolkningen att aktivt motsätta sig invasionen av amerikanska och brittiska trupper.

Vitsen med båda framträdandena var att visa att han lever, att han inte flytt och att han är i kontroll.

Ironiskt gjorde ett totalt strömavbrottet i Bagdad att en majoritet av befolkningen inte kunde se hans framträdande, på sin höjd höra det på radio.

Iraks elittrupper har antingen förvunnit i tomma intet eller lyckats retirera in i Bagdad där de kan tänkas utmana de amerikanska styrkorna med gerillakrigföring. De kan också ha slängt av sig uniformerna och begett sig hem. Ovilliga att slåss mot en teknologiskt överlägsen motståndare.

Frånvaron av amerikanska förluster och irakiska stridsvagnsvrak visar att några slag värda namnet inte förekommit de senaste dagarna.

Saddams öde är och förblir en spekulation. Mest intressant tycker jag det är att studera informationsministern Muhammed Said al-Sahafs uppträdande i de dagliga presskonferenserna från Bagdad.

Pressad boxare

I går påminde hans fotarbete bakom talarstolen om en pressad boxares. Han bytte ständigt fot, oförmögen att stå stilla. Han svarade knappt på en fråga innan han pekade på nästa uppsträckta arm. Han verkade mycket pressad. Han vet att spelet är över, men försöker ingjuta mod i befolkningen och skrämma angriparen.

Hans hot om självmordsattacker luktade mer desperation än genomtänkt försvarstaktik. En varning till de amerikanska trupperna att inte ge sig in i Bagdad.

Fortfarande går det inte att utesluta att Saddam har ett sista ess i rockärmen. Han kan försöka lura in de amerikanska styrkorna i gatustrider i Bagdads myllrande förorter eller använda biologiska och kemiska vapen.

Amerikanerna vill få ett snabbt slut på kriget. Samtidigt har de inte råd att förstöra huvudstadens infrastruktur eller riskera stora egna förluster eller massakrer på civila.

Känner amerikanerna att de kan gå in och enkelt ta Bagdad så gör de det. Men troligare är att de genomför räder in i stan, försöker gripa höga företrädare för Baathpartiet och sedan drar sig tillbaka igen i väntan på att förstärkningar flygs in. Om inte regimen kollapsar inifrån kan det ta veckor innan Bagdad faller.

Amerikanerna har skurit av huvudvägen till Saddams hemstad Tikrit. Saddam kan ändå fly Bagdad om han vill. Ännu har USA inte slagit en ring runt hela Bagdad. Troligare är att Saddam stannar i någon av sina bunkrar som står emot en attack även med kärnvapen.

Var han än befinner sig håller makten på att rinna bort mellan hans fingrar.

Wolfgang Hansson