"Vi var mitt i det irakiska granatregnet"

Foto: AP
Journalister sökte skydd utanför Khazer.
NYHETER

KALAK-KHAZER, KURDISK-IRAKISKA FRONTEN

- Ta skydd för helvete, ta skydd, skriker den store amerikanske soldaten när den första granaten exploderar omkring oss.

- Fuck, fuck, fuck, perfekta actionbilder, ropar en brittisk fotograf och plåtar journalister som hukande springer åt olika håll och soldater som slängt sig på marken med osäkrade gevärer.

Foto: AP
Mustafa Can rapporterar från norra Irak.

Själv står jag kvar som förlamad i steget och tänker att jag kommer att dö här och nu.

Det är tidigt på eftermiddagen. Jag har tillsammans med flera andra journalister följt med amerikanska och kurdiska soldater till någon kilometer från byn Khazer, där irakiska styrkor befinner sig.

Krigets närvaro

Efter att den första granaten slagit ner och den första chocken lagt sig tänker jag - märkligt nog - att detta är en alldeles för fin dag att dö på.

När den andra omgången granater exploderar omkring oss blir plötsligt krigets närvaro hel och överväldigande.

Jag försöker komma på hur jag ska dölja min rädsla inför kollegerna, men skräcken tycks blockera varje muskel i min kropp.

Jag ser krampaktiga ansikten som förgäves vill dölja en fruktan som måste vara lika stor som min.

Skryter om bilderna

När attacken avtar efter några minuter rusar vi för att ta skydd bakom kullarna vid huvudvägen, ett par hundra meter bort.

- Faan ... nu fick också vi lite action, hör jag den brittiske fotografen säga senare. Bra bilder, i två veckor jag har kliat mig i arslet av tristess. Redaktionen blir nöjd nu.

Kanske är hans rikedom galenskap, tänker jag medan han går från bord till bord och skryter om vilka kanonbilder han tagit. Kanske kommer hans galenskap att leda till en alltför tidig död.

Men, tänker jag senare, vi är ändå åskådare, i detta krig. Vi är fria att återvända till våra lugna riken om/när smärtan och dödsångesten blir för stor.

Mustafa Can