Eriks möte med sina kidnappare

De sitter bara några meter ifrån varandra i rättssalen

NYHETER

För åtta månader sedan hotade kidnapparna att skjuta Erik Westerberg i nacken.

Sedan dess har han svårt att sova. I gryningen kommer mardrömmarna.

I går tvingades han åter möta männen som fyllt fem dygn av hans liv med mörker och dödsfruktan.

Foto: ULF HÖJER
Erik Westerberg tvingades möta männen som plågade honom i fem dygn. Han sitter med huvudet böjt och utan att möta de åtalades blickar.

Offer och gärningsmän är under hela första rättegångsdagen bara några meter ifrån varandra. Hela tiden mitt emot varandra. Men inte ansikte mot ansikte.

Ingen vill möta deras blickar.

Enligt åtalet var Karadjordje Derikonja, 23, Predrag Sevic, 33, och Nenad Radic, 41, beredda att döda Erik Westerberg för 1,2 miljoner euro. Fick de inte den lösensumman skulle de likvidera honom.

Om polisen kontaktades skulle hela familjen Westerberg dö.

I går möttes de.

På ena sidan Erik Westerberg med sina föräldrar Birgitta och Lars, och storasyster Maria. Intill finns också vännen Mattias. Alla spända, oroliga, tysta.

På andra sidan männen som höll Erik Westerberg inlåst och bunden i fem dygn, samtidigt som de förmådde Lars Westerberg att jaga genom Europa för att rädda livet på sonen.

Där sitter även kvinnan som är misstänkt för skyddande av brottsling för att hon försökt hjälpa Radic att fly.

Erik sitter nerböjd

När Erik Westerberg anlände till Stockholms tingsrätt i går morse var han rakryggad i stram kostym och vit skjorta. Inne i sal tolv, mellan familjens advokater, böjer han sig och hela den långa överkroppen formas som en halvbåge.

Nacken förblir krökt. Hans låga, täta, trubbiga tuppkam pekar hårt mot de tilltalades bänk.

Ibland ser Erik Westerberg upp mot rättens ordförande, men mesta tiden följer han kammaråklagarens sakframställan i sitt eget exemplar av förundersökningen.

Båda ser äldre ut

Snett vänster om sig har han Karadjordje Derikonja som är lika ung som Erik Westerberg. Båda har anlagt skägg och klätt sig i svart. Båda verkar äldre än sina 23 år.

Snett åt höger i kriminalvårdens utlånade blåbyxor och gröna fleecejacka stirrar Nenad Radic mot något osynligt bortom nämndemännen. I lurarna hör han tolken.

Under fyra dagar var han fångvaktare åt Erik.

När polisen grep honom på flygplanet på Arlanda hade han Eriks klocka på sig och ytterligare en klocka som tillhör en kompis till Erik. Den försvann i samband med att Erik kidnappades.

Dessa klockor förklarar hans advokat Peter Skeppstedt att Nenad Radic vill behålla eftersom han inte alls har stulit dem utan köpt dem av en okänd man på Sergels torg.

Rättegången kommer att ta många dagar och är planerad för en månad framåt. I går fick endast åklagare och advokater komma till tals och nästan hela dagen ägnades åt Ola Sjöstrands presentation av det tunga och omfattande bevismaterialet.

Hotade familjen

Rätten fick bland höra de avlyssnade telefonsamtalen där kidnapparna dödshotar hela familjen.

Först på onsdag ska Erik Westerberg med egna ord beskriva hur han upplevde dygnen i fångenskap.

Men redan i går kom en föraning om hur stark och ångestfylld hans rädsla varit. Advokat Hans Strandberg förklarade Eriks Westerbergs skadeståndsanspråk genom att läsa upp ett läkarutlåtande.

Där stod bland annat att Erik endast får några få timmars sömn per dygn och att han ofta vaknar av mardrömmar.

- Han har fått ett ökat behov av kontroll av vilka som rör sig i hans omgivning och höjd anspänningsnivå. Det är uppenbart att traumat orsakat att han behöver psykoterapi, läser Hans Strandberg.

Pappa tröstar

Några minuter senare är första dagen avklarad.

Erik Westerberg ser för första gången upp. Han ler. Pappa klappar honom i ryggen, försöker krama honom från sidan, får nöja sig med ena axeln.

- Det är skönt att första dagen är över, säger Lars Westerberg lättat till Aftonbladet.

- Jag ville bara krama Erik därinne, lägger han till.

Camilla Norström