Hundratals kroppar funna i södra Irak

Foto: AP
En brittisk soldat går igenom en katalog med fotografier på döda personer som påträffats tillsammans med cirka 200 lådor med kvarlevor vid Zubayr i södra Irak.
NYHETER

Brittiska soldater har hittat hundratals kroppar i ett ”provisoriskt bårhus” i en militärförläggning i södra Irak.

Liken uppges vara betydligt äldre än kriget och de allierade misstänker att flera av dem har avrättats.

Irak uppger att det handlar om krigsfångar som nyligen lämnats över från Iran.

Bilder från militärförläggning i Zubayr i södra Irak visar rader med trälådor med platssäckar fyllda med människorester. Många skallar och ben är väldigt gamla och brittiska Sky News uppger att de äldsta liken vara från mitten av 80-talet.

Byggnaden i Zubayr beskrivs som ett ”provisoriskt bårhus” som snarast påminner om en stor lagerhall.

Kapten Jack Kemp var den förste allierade soldat som klev in i byggnaden.

– Det första jag möttes av var omkring 200 provisoriska likkistor, säger han.

I en intilliggande byggnad gjorde de brittiska trupperna ytterliggare ett fynd – listor med namn och bilder på de döda.

De allierade säger att många av bilderna visade soldater som skjutits i huvudet. Andra är bilder som släppts till brittiska medier visar vanställda, uppsvällda och brända ansikten.

Det är ännu oklart var kropparna kommer från och vad som hänt dem. Uniformsrester uppges ha funnits bland dem och de allierade misstänker att flera av dem har avrättats. En brittisk reporter säger att en avrättningsplats fanns på området, en tegelvägg fylld med kulor.

Sent på lördagskvällen kommenterade Irak likfynden. Enligt den Qatarbaserade tv-stationen al-Jazeera ska kroppar tillhöra krigsfångar från kriget mellan Iran och Irak. De uppgavs nyligen ha lämnats över från Iran.

De allierade uppger att rättsmedicinska experter nu ska granska kropparna för att avgöra hur gamla de är och hur de dödats.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM