Kriget i arabiska medier

NYHETER

För att ge en motvikt till den bild av kriget som ges i västliga medier, rapporterar Aftonbladet om hur kriget skildras i arabiska tv-kanalerna och tidningarna. Bevakningen sköts av Nael Tougan, auktoriserad översättare av arabiska och redaktör. Här är de viktigaste nyheterna i arabiska medier i går.

Har en överraskning

Irakiska statens tv: Al Sahaf, informationsminister:

– Vi har omringat amerikanerna på flygplatsen. Vi har en stor överraskning redan i natt.

– Invasionsstyrkorna undviker en konfrontation mot oss. Slå till med all kraft mot fienden, säger Saddam i nytt tal. Visar bilder på Saddam i Bagdad. Undersöker förstörelsen efter flygplanen under folkets jubel: ”Med våra själar och vårt blod offrar vi oss för dig, Saddam.”

Visar åtta döda barn

al-Jazira: Visar åtta döda barn på en bår med flugor på de döda kropparna. Sjukhusets personal säger:

– Vi hinner inte begrava våra döda. De är så många.

Amerikanska trupper har intagit landningsbanorna på flygplatsen men inte säkrat den. Nu finns invasionsstyrkorna vid Bagdads port. Folk som bor i närheten av flygplatsen säger att irakierna gör hårt motstånd. Bomberna faller hela tiden över amerikanerna.

En journalist i studion:

– Kuwait är som ett bortskämt barn som sitter i knäet på Uncle Sam.

Utnyttjar kriget

al-Arabya: Israel utnyttjar att världens intresse är riktat mot Irak och rev 18 arabiska hus i Jerusalem. Har sedan kriget bröt ut dödat 64 palestinier.

Jordaniens premiärminister kallade till sig USA:s ambassadör och protesterade mot den amerikanska slakten av civila i Irak. Saddams uppvisning mitt i Bagdad var en stor överaskning för USA.

”Nye Saddam”

Asharq Al Awsat: Rumsfelt är nye Saddam. Han vill att två f d CIA-chefer, kända som arabhatare, ska regera efter Irakkriget.

ARTIKELN HANDLAR OM