Strömavbrott och inställd färjetrafik

Dessutom många gräsbränder i blåsten

Foto: Per Wikström / SCANPIX
Den hårda vinden fortsätter att ställa till med bekymmer i södra och mellersta Sverige. I korsningen Östra Promenaden/Lindöv i centrala Norrköping krossades en bil på lördagsförmiddagen av ett omkullblåst träd.
NYHETER

Tiotusentals hushåll i södra och mellersta Sverige var utan ström på lördagen sedan kraftiga vindar fällt massor av träd över elledningar.

Både på väst- och ostkusten tvingades rederier ställa in färjeturer på grund av blåsten.

Destination Gotland fick ställa in färjan som skulle ha avgått från Oskarshamn till Visby klockan 12. Även kvällsturen från Nynäshamn till Visby ställdes in, liksom söndagsmorgonens returresa från Visby.

Även Stena Line fick ställa in färjeturer på grund av blåsten. Två turer med expressbåten Stena Carisma från Göteborg till Fredrikshamn på lördagen ställdes in. Däremot gick de vanliga färjorna till och från Fredrikshamn och Kiel som vanligt.

Öresundsbron införde på lördagseftermiddagen en hastighetsbegränsning till 70 kilometer i timmen på grund av hård blåst. Samtidigt avråddes förare av vindkänsliga fordon som lätta lastbilar, husvagnsekipage och motorcyklar från att använda bron.

Kall natt

Enligt Vattenfall var cirka 35 000 hushåll i Norduppland, Roslagen och Stockholms skärgård strömlösa under lördagen. Den helt dominerande orsaken var omkullblåsta träd som rivit ned ledningar.

I Östergötland drabbades cirka 1 500 Vattenfallkunder. I västra Sverige var som mest 9 000 utan el, men sent på kvällen var bara 900 hushåll utan.

På kvällen hade Sydkraft 5 900 strömlösa elkunder, de flesta i Kronobergs län. En del av elkunderna i Alvesta, Tingsryd, Värnamo och Växjö skulle inte få tillbaka strömmen förrän på söndagen.

Fortum angav att 2 600 kunder i Småland, 1 600 i Värmland och något tusental i Hälsingland var drabbade som mest.

Ytterligare tusentals abonnenter i andra bolag drabbades.

Gräsbränder

Kraftbolagens personal arbetade hårt i skogen och lyckades få tillbaka strömmen till de flesta hushållen under lördagen. Men på några ställen, exempelvis i norra Uppland, var risken stor att folk skulle bli utan ström även under natten.

Utanför Borås skadades en man från Vattenfall i huvudet när han skulle ta hand om ett träd som fallit mot en ledning. Mannen klämdes inte fast, men fick trädet mot huvudet och arbetskamrater på platsen slog larm. Vattenfall uppgav på kvällen att han klarat sig relativt väl från olyckan.

Flera gräsbränder uppstod på grund av nedfallna ledningar. Blåsten gjorde också att gräsbränder spred sig snabbt.

244 utan ström i Sydsverige

Sent på lördagskvällen hade elläget förbättrats avsevärt i södra Sverige.

Enligt Sydkraft återstod då 244 av företagets elkunder som var utan ström. Samtliga fanns i de fyra Smålandskommunerna Värnamo, Sävsjö. Växjö och Tingsryd.

Alla hushåll i Kalmar län och Blekinge hade fått tillbaka strömmen.

Varningar

Inför söndagen utfärdade SMHI kulingvarning för samtliga svenska farvatten. Dessutom gäller stormvarning för sydöstra, mellersta och norra Östersjön, Ålands hav och skärgårdshavet.

På lördagen var ett omfattande och djupt lågtryck på väg söderut, men till söndagen väntades en högtrycksrygg in över västra Skandinavien.

TT