USA-soldater i strid med utländska ”martyrer”

Möter soldater från Jordanien, Egypten och Sudan

NYHETER

Saddam Hussein har lovat att tusentals frivilliga kommer att slåss på Iraks sida.

Nu bekräftar USA för första gången att man mött utländska soldater.

Vägarna från Bagdad fylldes i dag av flyktingar: Den amerikanska nyhetsbyrån AP rapporterar att flera tog sig från staden till fots och soldater som mötte dem säger att många bad om vatten.

Men trots att striderna på lördagsförmiddagen kom till Bagdad fortsatte striderna att rasa runt dem. De allierade uppger att styrkor ur den amerikanska marinkåren har utfört nya operationer på en rad platser söder och öster om Bagdad.

Saddams armé av frivilliga

De säger också att Irak använder de okonventionella metoder som man varnat för. Marinkårssoldater ska under dagen ha stött på fyra män som spelade döda, men som hoppade upp och öppnade eld.

Och nu uppger man för första gången att man har mött den armé av frivilliga araber som Saddam Hussein har lovat. Irak har uppgivit att tusentals står redo att slåss mot USA och överstelöjtnant B.P. McCoy säger till nu AP att man tvingats slåss mot soldater från Jordanien, Egypten och Sudan.

”Republikanska gardets högkvarter föll”

De allierade att uppger också att marinkåren ska ha tagit sig in i Suwayrah fem mil sydöst om Bagdad – utan att möta motstånd. Enligt AP ska de amerikanska styrkorna ha tagit över Republikanska gardets Medinadivisions högkvarter.

De allierade uppger att de irakiska styrkorna lämnat högkvarteret som bombats hårt i de amerikanska luftattackerna. Bunkrar, skyttegravar, luftvärnsartilleri, stridsvagnar och lättare pansarfordon hade lämnats.

Mattias Lundell