Stridsflyg dygnet runt över Bagdad

Nya bomber skakade staden natten mot söndagen

NYHETER

Nu börjar de allierades stridsflyg patrullera Bagdad dygnet runt.

Sent på lördagskvällen skakade bomberna åter staden.

– Hela hotellet skakade, säger Aftonbladets korrespondent Urban Hamid, på plats i Bagdad.

På söndagsmorgonen hördes nya smällar.

En kraftig explosion och detonationer i fjärran hördes i Bagdad tidigt på söndagsmorgonen, efter ett fyra timmar långt uppehåll i flygangreppen.

General Michael Moseley – som leder de allierades luftanfall – sa på lördagen att han hoppas att den irakiska regimen kapitulerar innan ett stadskrig bryter ut. Samtidigt sa han till Fox News att de allierades stridflyg nu kommer att patrullera Bagdad dygnet runt för att förbereda en eventuell invasion av staden.

”En fruktansvärd knall”

I går kväll fortsatte luftanfallen. Aftonbladets korrespondent Urban Hamid, som är i Bagdad, berättade:

– Vid halv tiotiden i kväll hördes en fruktansvärd knall. Hela hotellet skakade och fönstren skakade så att jag trodde att de skulle gå sönder.

I hotellet bor merparten av de journalister som finns kvar i Bagdad och flera rapporterade om den kraftiga explosionen.

– Det lät som om den slog ned alldeles nära hotellet, men så var nog inte fallet. Det handlade förmodligen om en av de ljudbomber som USA utvecklat för att skrämma.

– Och jag kan erkänna att jag blev fruktansvärt skrämd.

Fler kraftiga explosioner

Senare på lördagskvällen, strax efter midnatt lokal tid, skakades centrala Bagdad av två mycket kraftiga explosioner. TT citerar Reuters reporter som sa att det förekommit omfattande flygaktivitet över den irakiska huvudstaden före vad som föreföll vara robotattacker.

Sent på kvällen uppgav den Qatarbaserade tv-stationen al-Jazeera att den ryska ambassaden i Bagdad har utrymts av säkerhetsskäl. Samtidigt uppgav Irak åter att man under dagen haft stora framgångar i kriget.

De irakiska trupperna uppgavs ha pressat tillbaka de amerikanska och kurdiska styrkorna i Mosul. Irak sa att de var så tillbakatryckta att de inte längre kunde använda flygunderstöd.

Större irakiska styrkor

Sedan kriget inleddes har bomberna om och om igen fallit över Bagdad och Irak. Den senaste veckan har stor kraft riktats mot det Republikanska gardet som skyddar huvudstaden. Men Michael Moseley sa i dag att han inte håller med om att detta har mjukat upp motståndet.

– Vi mjukar inte upp dem. Vi dödar dem, säger han.

Men medan mörkret föll över Bagdad så sågs större irakiska styrkor än tidigare i huvudstaden. Stridsvagnar och pansarfordon spärrade av huvudvägarna in till staden och Saddam Husseins milis Fedayeen – som leds av hans son Uday – patrullerade för första gången stadens gator i sina svarta uniformer.

Mattias Lundell, Hans Österman, TT