Gerillakrig kan vara Iraks enda alternativ

NYHETER

AMMAN

Krigslyckan har vänt till amerikanernas fördel.

Men förvirringen om vad som egentligen händer är stor.

Amerikanska trupper åker in i Bagdad utan att möta något rejält motstånd.

Frågan är om det går f ö r lätt.

Foto: SCANPIX
SÅRADE TILL SJUKHUS Skadade soldater tas om hand på al-Kindi-sjukhuset i Bagdad efter strider vid den internationella flygplatsen. Uppgifter går isär om vem som verkligen har kontrollen över flygplatsen. Många irakier har svårt att tro uppgifter om att amerikanska trupper varit inne i Bagdads centrum.

Staden Basra i södra Irak skulle enligt förhandsprognoserna falla direkt. Den verkliga striden skulle stå om Bagdad.

Nu ser det ut att bli precis tvärtom. Basra har efter drygt två veckor inte fallit. Femmiljonersstaden Bagdad är på rekordtid omringad av amerikanska trupper. Ännu mer anmärkningsvärt - av det fruktade republikanska gardet med sitt tunga artilleri syns ingenting.

Inga spår av elittrupper

Motståndet verkar bestå av Saddams Fedayin-trupper utrustade enbart med lätta vapen och hängivna självmordskandidater som i personbilar kör rakt mot Abrahams-tanksen.

Till och med amerikanska generaler medger att de kliar sig i huvudet och undrar vad som pågår.

Ryggmärgen säger att Saddam gillrat en fälla för invasionstrupperna. Men med USA-trupper nära centrala Bagdad måste frågan i stället bli om det verkligen finns nån fälla. Borde den i så fall inte slagit igen redan?

I stället verkar Iraks elittrupper ha gett upp eller dödats. Några divisioner påstås vara upptagna i Basra.

Fortfarande återstår att se vad som finns kvar av särskilda republikanska gardet, Saddams mest hängivna styrka på 15 000-25 000 man som ska försvara innerstaden.

Om de amerikanska förlustsiffrorna i Bagdad i går stämmer så säger de det mesta om USA:s förkrossande överlägsenhet. Runt tusen döda irakier mot 1-2 döda amerikaner. (Irak säger 300 döda amerikaner.)

Maktdemonstrationen att köra in i södra Bagdad, om än inte riktigt så nära centrum som amerikanerna vill få oss att tro, hade tre syften.

1. Visa Iraks ledarskap att loppet är kört. Att USA kan ta sig in och ut ur staden som de vill.

2. Visa befolkningen att regimen ljuger när den säger att amerikanerna slagits tillbaka och inte är i närheten av stan.

3. Testa vad som finns kvar av elittrupperna och slå ut de fasta försvarsposteringar som ännu existerade runt huvudvägen. Nu blir det ännu lättare att åka in nästa gång.

USA:s taktik de närmaste dagarna blir att slå till mot särskilda mål inne i stan och bit för bit krossa det lilla försvar som finns kvar tills regimen faller.

Det kan ta några dagar eller flera veckor.

Uppenbara lögner

En bra indikator på hur kriget går är den irakiska propagandan. I början av kriget var irakiernas uppgifter ofta mer korrekta än de som kom från Pentagon. Nu är det uppenbart att regimen är desperat.

Informationsminister al-Sahaf sprider från talarstolen på Hotel Palestine uppenbart oriktiga påståenden med syfte att försöka få vanliga människor att slåss mot inkräktarna.

Gerillakrig är Iraks enda möjliga försvar.

Men först krävs att USA inleder ett storanfall mot Bagdad vilket amerikanerna vill undvika.

Wolfgang Hansson