"Jag såg USA:s strids- vagnar i mitt kvarter"

NYHETER

BAGDAD

De flesta irakier vill inte tro att USA:s trupper är framme i Bagdad.

Men inte Mona, 30.

När hon skulle gå till jobbet i går morse rullade amerikanska stridsvagnar förbi hennes hem.

Foto: AP
BUSSEN BESKÖTS AV USA-SOLDATER En kvinna gråter av hunger och törst. Hon och hennes lilla bebis överlevde när soldater besköt den buss hon åkte i strax utanför Bagdad.

Mona bor ensam i området al-Shaab i norra Bagdad. Det var där som minst 15 civila dödades när två robotar slog ner på en affärsgata för tio dagar sedan.

Varken el eller vatten fungerar och hennes bror, som är soldat, har inte hörts av på flera dagar.

- Jag kan inte sova på nätterna, både på grund av bomberna och oron för min bror. Det är hemskt att inte veta om han lever eller är död.

Djupt inne i Bagdad

Mona arbetar i en kvartersbutik i närheten av sitt hem. När hon skulle gå dit i går morse trodde hon inte sina ögon.

- Jag såg amerikanska stridsvagnar och flera amerikanska soldater på gatan. Mina grannar som lyssnar på radio säger att Bush har lovat att inte ge sig på civilbefolkningen, men jag är livrädd att vårt hus ska hamna i korseld.

Enligt flera källor tog sig de amerikanska stridsvagnarna djupt in i Bagdad i går. En AP-fotograf som besökte det centralt belägna Yarmouk-sjukhuset såg amerikanska trupper bara några hundra meter därifrån.

- De var inblandade i en häftig eldstrid. Inne på sjukhuset var bårhuset fullt av döda irakiska soldater. Kropparna anländer dit i sopbilar.

Svenska Ingrid Ternert, som är mänsklig sköld vid kraftverket al-Dora strax sydost om Yarmouk-sjukhuset, sa i går att hon hörde eldstrider i närheten:

- Irakierna sa att striderna var fyra kilometer bort, men det kändes mycket närmare, sa hon när jag träffade henne här på hotell Palestine.

Kan varit "ljudbomb"

Strax före 21.30 i går kväll skakades hotellet av en mycket kraftig explosion.

Hela byggnaden skakade, fönsterrutorna var på väg att hoppa ut och den första tanken var att hotellet hade blivit träffat.

Men när jag gick ut på balkongen syntes ingenting.

Vissa av journalisterma här tror att det var en bunkerbomb som fälldes över palatsområdet på andra sidan floden.

Andra säger att det kan ha varit en så kallad ljudbomb som amerikanerna använder bara för att skrämmas. Om så var fallet är jag den förste att skriva under på att det lyckades.

Tror statliga tv:n

Förvirringen bland irakierna är total. Många kan bara ta del av regimkontrollerade medier och tror - vill tro - på rapporterna att flygplatsen har återerövrats och fienden slagits tillbaka.

- Amerikanerna är inte i Bagdad. Det är lögn, säger en man jag träffar.

Syftet med framryckningen i går kan mycket väl ha varit symboliskt - ett försök att skrämma både soldater och civila till kapitulation.

Stridsvagnar kan inte tala, men deras budskap är tydligt:

- Vi är här nu. Titta vad vi kan göra.

Urban Hamid