"1 000 dog i striderna"

USA-soldater inne i Bagdad: Irakierna hade patruller överallt

1 av 3 | Foto: Harald Henden
”MOTSTÅNDET VAR OORGANISERAT” Amerikanska trupper rullade i går in i Bagdad. Resultatet blev, enligt en hög amerikansk officer, ett blodbad. – Det ser ut som om minst 1 000 irakier dödades. De hade patruller överallt, uppe på hustak bland annat. Vartefter de sköts låg det bokstavligt talat staplar med lik på trottoarerna, säger chefen för brigaden David Perkins. Inga uppgifter om döda amerikaner finns ännu.
NYHETER

UTKANTEN AV BAGDAD

Blodiga och med skottsår förs den första amerikanske skadade ut från stadsstriderna i Bagdad.

Så många som 1 000 irakier kan ha dödats.

Rotorerna från tre helikoptrar virvlar upp jord på den lilla grässlätten vid en stor vägkryssning, ett par kilometer söder om Bagdads stadsgräns.

Läkare och sjukvårdare från fältkirurgenheten rusar fram för att ta hand om de svårt skadade amerikanska soldaterna.

En bår med en soldat med bar överkropp och sönderrivna byxben bärs ut.

På nästa bår ligger en ung man med ansiktet förvridet av smärta.

På en tredje bår syns ett huvud inlindat i blodiga bandage. Ögat är helt igenmurat av blod, den unge, spinkige soldaten skälver av smärta.

Sjukvårdare springer med båren mot tältet på den andra sidan motorvägen in mot Bagdad.

Får smärtlindring

En fältpräst springer vid sidan.

- Han kunde tala, han sa att han hade svåra smärtor. Vi bad tillsammans. Nu är allt i Guds händer - och läkarna, säger fältpräst Mark Perkins.

Den skadade soldaten läggs på marken utanför tältet, en duk skyddar mot den intensiva morgonsolen. Sand och damm blåser över honom, medan brigadläkare Robert Meadows börjar undersöka hans skador.

- Morfin, mera morfin, ropar han och en kvinnlig sjukvårdare kommer med de smärtlindrande sprutorna.

De pratar med honom, håller honom i handen, medan de blottlägger ett skottsår i ögonhålan.

Den irakiska gevärskulan har träffat strax ovanför höger öga och ut igen vid vänstra tinningen - utan att ha skadat hjärnan.

- Han har haft en otrolig tur. Han kommer att klara sig, säger kapten Meadows.

De två andra soldaterna har också skottskador, en genom ena lungan och vänster arm, den andre i höften.

- De var inne i en Bradley pansarvagn som träffades av en raketgranat inne i Bagdads centrum när de var på väg ut, cirka fem kilometer från flygplatsen.

- De sprang ut och träffades av flera skott från automatvapen, berättar överstelöjtnant Eric Wesley, i tredje infanteridivisionens andra brigad.

- Delar av vår brigad gjorde en räd tvärs genom Bagdad och skar av och omringade en fjärdedel av stan. En blev dödad, tre soldater sårades, säger Wesley.

"Staplar med lik"

Chefen för brigaden, överste David Perkins, följde med pansarkolonnen in till Bagdad.

- Det ser ut som minst 1 000 irakier dödades. De hade patruller överallt, uppe på hustak bland annat, och vartefter vi sköt dem låg det bokstavligt talat staplar med lik på trottoarerna, säger han till oss.

- Motståndet var talrikt, men oorganiserat. Det såg ut som om de bara stod vid vägkanten - mot en pansarbataljon. Det är tråkigt. Dessvärre var det nog många civila bland dem. Många kom körande mot oss i civila bilar och blev skjutna, säger överstelöjtnant Mike Presnell.

- En irakisk soldat kom ut ur en militär tankbil 30 meter från mig. Jag hade honom i siktet, och gav honom alla möjligheter att slippa undan. Men han valde att böja sig ned för att ta upp ett automatvapen. Då var jag tvungen att skjuta, säger Presnell.

En amerikansk Abrams stridsvagn sattes i brand, men manskapet tog sig ut.

- Vi ödelade en hel del irakisk utrustning också. Ett dussin stridsvagnar har vi förstört, säger underrättelseofficer Jeoffrey Watson.

Irakisk general greps

Angreppet kom överraskande, både för irakierna och de amerikanska soldaterna.

- Vi tog en irakisk general som fånge när han var på väg till jobbet. Han sa han aldrig hade trott att han skulle få se en amerikansk stridsvagn i Bagdads centrum redan nu, säger överste David Perkins.

- Irakierna har blivit itutade att vi är hundratals kilometer utanför Bagdad. Nu visade vi dem att det inte stämmer. Det får säkert stor psykologisk effekt.

Kim Riseth