Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

I väntan på inkräktaren

    För några dagar sedan fick den amerikanske veteranreportern Peter Arnett sparken av det amerikanska tv-bolaget NBC efter att i en irakisk tv-intervju ha antytt att USA:s krigsstrategi är misslyckad.

    Nu skriver Arnett för den brittiska tidningen Daily Mirror som öppet tagit avstånd från kriget i Irak.

    Aftonbladet kan som enda svenska tidning publicera hans texter.

Reporterveteranen Peter Arnett rapporterar inifrån ett plågat Bagdad.   Reporterveteranen Peter Arnett rapporterar inifrån ett plågat Bagdad.

Jag har känt familjen O'Run i nästan tio år. De bor i en anspråkslös tvårummare ovanför en bilverkstad i centrala Bagdad. Salman - en knarklangare som sadlat om till sotare, men nu vill bli mekaniker - och hans fru Leila har sex barn. Deras framtida ambitioner är blygsamma: de vill att döttrarna ska hitta goda makar och att sönerna ska ta hand om familjen. Kriget har lagt dessa drömmar på is.
För en muslim är en framtid kontrollerad av icke-araber bortom all fattning

Nu fördriver Leila dagarna med att tvångsmässigt städa lägenheten för att försöka koppla bort kriget. Familjens balkong skiner och köksgolvet är så rent att du skulle kunna äta på det. Bara varannan dag lämnar hon lägenheten och rusar till den enda affär i området som fortfarande har öppet för att köpa färskt bröd, kött och frukt.

Före kriget försåg regeringen familjen med sex månaders matranson, men de har sålt en del och förnödenheterna sinar.

De sex barnen har knappast varit utanför lägenheten sedan bombningarna började. De kan inte gå till skolan och blir otåliga och frustrerade av att gå hemma och slita på varandra. Men det är häpnadsväckande hur fort småbråken glöms bort när flyglarmet sätter i gång.

Under en av de första bombnätterna, då amerikanerna lanserade den kampanj som fått namnet chock och fruktan, läste den äldsta dottern Norr, 16, Koranen från pärm till pärm för sina småsyskon - i ljuset av en ficklampa.

Salman gick ut på balkongen och skrek åt de amerikanska bombplanen innan han återvände in i lägenheten.

Under dagarna ser de äldre barnen efter de yngre som springer omkring i ett av rummen och leker. Näst äldsta barnet Nahan, 15, har blivit beskyddare åt sin fem månader gamla syster Ragaj och vaggar babyn i sin famn dagarna i ända. Inte ens när bomberna faller slutar hon.

På nätterna försöker familjen sova i trapphuset, en person per trappsteg. De fruktar att skakningarna från explosioner ska få väggarna att rasa in i den bräckliga lägenheten.

Familjen O"Run har hittills följt krigsutvecklingen genom att prata med grannar som lyssnar på kortvågsradio. Men nu kan de med egna öron höra det olycksbådande mullret från avlägsen amerikansk artilleri- och stridsvagnseld.

Salman och Leila säger till mig att de beundrar Saddam Hussein och inte tänker lämnar Irak, vad som än händer. De säger till mig att de är beredda att offra sina barn för sin ledare.

För en gudfruktig muslim är en framtid kontrollerad av kristna, icke arabisk-talande härskare helt enkelt bortom all fattning.

USA säger att de vill befria Irak och ge dess invånare demokrati, men Salman och hans familjen vet inte vad det betyder.

Förmodligen får de veta det mycket snart.

Peter Arnett (Bagdad)
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet