Kriget i arabiska medier

NYHETER

För att ge en motvikt till den bild av kriget som ges i västliga medier, rapporterar Aftonbladet om hur kriget skildras i arabiska tv-kanalerna och tidningarna. Bevakningen sköts av Nael Tougan, auktoriserad översättare på arabiska och redaktör. Här är de viktigaste nyheterna i arabiska medier i går.

Tal av Saddam

Irakiska statens tv:Informationsminister al-Sahaf läser upp ett tal av Saddam Hussein. I talet manar Saddam armén och befolkningen att försvara Bagdad mot fienden, som nu befinner sig utanför Bagdad.

al-Sahaf: Massmedierna går i amerikanernas pr-fälla och glömmer att vi åsamkar amerikanerna stora förluster varenda minut.

Fotbollsmatch

Kuwaits statliga tv: Visar en fotbollsmatch mellan brittiska soldater och irakier under en paus i striderna utanför Basra.

Britterna i samtal med klanledare i södra Irak för att vinna deras förtroende.

Den amerikanska armén säger: Vi kommer att tåga in i Bagdad vid ett utvalt tillfälle som passar oss.

”Inga soldater”

al-Jazira: Reporter i Bagdad: Jag står på den plats som USA påstår att de amerikanska trupperna befinner sig mitt i Bagdad. Det finns inte en enda amerikansk soldat så långt ögat når och man hör inga strider heller.

- De bilder som amerikanerna visar är inte från Bagdad utan från området Abi Gharib, 35 km från Bagdad, säger al-Sahaf.

Barnen offer

al-Arabya: Visar bilder från irakiska sjukhus på civila som fallit offer för de amerikanska flygangreppen mot Bagdad. Sjukhusen överfyllda och barnen är det största offret.

Anglo-amerikanska styrkor kommer aldrig att betraktas som befriare.

Prins rådgivare

Asharq Al Awsat: Rubrik: Washington utropar snart en irakisk regering i södra Irak. Prins Hassan i Jordanien vill vara rådgivare åt den nya regeringen.

Nael Touqan (auktoriserad översättare på arabiska och redaktör)