Svensk borta i Saharaöknen

Kan ha kidnappats av al-Qaida

NYHETER

MÜNCHEN

En 46-årig svensk tros ha blivit kidnappad av en al-Qaidagrupp i Algeriet.

- Anhöriga till honom har hört av sig till oss. Mannen har inte hört av sig på en vecka, säger Lars-Olof Lundberg på UD:s pressjour.

Här försvann den svenske turisten.

Svensken hör till den grupp på sex turister som är försvunnen efter en jeepfärd i Algeriet.

Minst sex olika grupper med sammanlagt 29 europeiska turister har försvunnit i Saharaöknen i södra Algeriet, nära gränsen till Libyen, sedan i februari.

Här går en rutt som är populär bland turister som vill uppleva Sahara i bil eller på motorcykel.

Den senaste veckan har flera algeriska tidningar spekulerat i att de kidnappats av terrorgruppen GSPC, som leds av den algeriske rebellen Hassan Hattab. Han står nära al-Qaida och ledaren Usama bin Ladin.

Hotat med hämnd

De ska ha hotat med hämnd mot Europa och repressalier mot turister i södra Algeriet om Irak angreps av USA och dess allierade.

Det tyska federala polisen, LKA i Wiesbaaden, har tillsammans med tyska utrikesdepartementet sänt en grupp på fyra man till Algeriet för att hjälpa den lokala polisen i sökandet efter de saknade.

I fredags sändes en delegation med fem diplomater och poliser från Wien till Algeriet. Även Schweiz har skickat ner experter.

- Vi har varit i kontakt med både tyska och algeriska myndigheter, säger Lars-Olof Lundberg på UD.

Enligt det tyska tv-bolaget RTL i går kväll är en svensk, åtta österrikare, femton tyskar, fyra schweizare och en holländare bland de befarat kidnappade.

- Vi avråder alla européer från att resa till Algeriet. De som är i landet bör lämna det så fort som möjligt, säger Martin Weiss på utrikesdepartementet i Wien.

Letade förgäves

Tyskarna har redan haft grupper som i bil och med kameler varit ute i Saharaöknen och letat efter de försvunna turisterna - utan resultat.

I går hittades en tysk jeep plundrad.

Den försvunne 46-årige svensken har bott i tyska Bayern sedan 1990.

Asbjørn Svarstad, Zendy Svärdkrona

ARTIKELN HANDLAR OM