Kvinna inspärrad av maken i 20 år

Misshandlades regelbundet under fångenskapen

NYHETER

KÖPENHAMN

I en by nära Glostrup på Själland i Danmark lyckades en 50-årig kvinna på lördagen fly från det hus där henne make hållit henne inspärrad de senaste 20 åren.

Kvinnan, som är blind, uppger att hon under de många åren i fångenskap regelbundet misshandlats av sin make. Efter ett nytt bråk lyckades hon ta sig ut ur huset och ut på vägen för att tillkalla hjälp.

Grannarna ringde polisen som möttes av en bisarr historia. Vakthavande vid polisen Glostrup berättar att alla dörrar och fönster var försedda med lås och anordningar så att kvinnan inte skulle kunna ta sig ut.

Den 63-årige mannen greps och häktades på söndagsförmiddagen, misstänkt för misshandel och olaga frihetsberövande. Han nekar till anklagelserna och menar att paret under sitt mer än 25 år långa äktenskap levt ett stilla och tillbakadraget familjeliv. De har inte haft några vänner och heller inte hållit kontakt med några släktingar. Låsanordningarna på dörrar och fönster förklarar mannen med att han ville förhindra inbrott.

Polisen uppger att kvinnan visar tydliga spår av misshandel. Enligt de första förhören med henne var hon senast utanför huset för fem år sedan. Då lyckades hon fly ut i trädgården, men fångades in igen av maken.

Grannar förklarade för polisen att de nog har undrat varför de inte har sett till kvinnan. Ingen av dem har dock agerat vidare. Hon har nu blivit omhändertagen av de sociala myndigheterna.

TT-Ritzau