”Bagdad är nu helt inringat”

7000 USA-soldater uppges finnas vid stadens flygplats

1 av 2 | Foto: REUTER
Marinkåren rullar in Amfibiefordon från USA:s första marinkårsdivision rullar in i Bagdads sydöstra utkanter.
NYHETER

USA har stärkt greppet om den irakiska huvudstaden.

Omkring 7000 soldater uppges finnas vid stadens flygplats – och i kväll landade det första allierade planet i Bagdad.

Det amerikanska centralkommandot uppger nu att staden är helt inringad.

Efter lördagens styrkedemonstration, där en amerikansk kolonn med 30 stridsvagnar rullade in i de centrala stadsdelarna, säger USA:s militärledning att nya räder in i stan är att vänta.

– Vi kan nu gå in i vilken del av Bagdad som helst när vi vill, säger den amerikanske generalmajoren Gene Renaurt till brittiska BBC.

Under dagen ska de amerikanska styrkorna ha slagit en ring runt Bagdad. I eftermiddag säger källor till det amerikanska bolaget CNN att huvudstaden är helt omringad och att vägspärrar upprättats kring den.

Strax efter klockan åtta på söndagskvällen bekräftade det amerikanska centralkommandot i Qatar att ett första transportplan landat i Bagdad.

USA: Stora irakiska förluster

Den amerikanska stridsledningen uppger, enligt nyhetsbyrån AP, att mellan 2000 och 3000 irakier dödades i Bagdad under lördagen.

Irakiska styrkor, reguljära förband och milismän, patrullerar fortfarande gatorna. Samtidigt fortsätter de amerikanska styrkorna att rulla in i industriområdena och närmar sig nu staden från flera håll.

– Vi tror att Bagdad kommer att vara helt omringat redan i dag, säger major Rod Legowski på flygplatsen till AFP.

Irakisk militär uppges ha slagit ut en av USA:s stridsvagnar i västra Bagdad på söndagsförmiddagen. Fyra amerikanska soldater ska ha dödats, uppger nyhetskanalen al-Arabiya.

”Stora styrkor vid flygplatsen”

Det senaste dygnet har den amerikanska militären transporterat stora styrkor till Bagdad.

Sammanlagt finns nu 7000 amerikanska soldater på flygplatsen sydväst om huvudstaden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters på söndagsmorgonen.

Men när den irakiske informationsministern Mohammad Said al-Sahaf i eftermiddag mötte pressen hävdade han åter att de amerikanska styrkorna inte kontrollerar flygplatsen. Ministern kallade de bilder som tagits på trupper vid flygplatsen för ”propaganda”.

– De kom tillräckligt nära flygplatsen för att ta propagandabilderna, säger Mohammad Said al-Sahaf, som hävdar att bilderna är några dagar gamla.

Informationsministern sa att motståndet krossats och att sex amerikanska stridsvagnar har förstörts och två helikoptrar har slagits ut.

Reportrar – bland annat från brittiska Sky News – som reser med trupperna och finns på flygplatsen säger sig dock inte ha sett något av detta.

Civila hindras fly

Från och med i kväll är all utfart från Bagdad avspärrad under nattetid. Det meddelade den irakiska statstelevisionen på söndagsmorgonen.

- Det har fattats beslut om förbud mot rörelser av fordon och människor från och in i huvudstaden Bagdad mellan klockan 18 och klockan 6 tills vidare, tillkännagav en uppläsare.

Webb-tv: Bagdad just nu

Mattias Lundell, Fredrik Rundkvist , TT