”Ryska diplomater hamnade i korseld”

Var på väg ut ur Bagdad när konvojen besköts

NYHETER

En konvoj med ryska diplomater – bland dem den ryska ambassadören – attackerades på väg ut ur Bagdad.

I kväll uppger en rysk journalist som reste i konvojen att de hamnade i korseld mellan allierade och irakiska styrkor.

Det ryska utrikesministeriet uppger, enligt nyhetsbyrån AP, att bilarna vid lunchtid var på väg ut från staden när de besköts. Flera människor ska ha skadats i attacken.

Det är ännu oklart vem som slog till mot konvojen. Den irakiske informationsministern Mohammad Said al-Sahaf sa i eftermiddag att han inte hade någon annan information än att attacken ägt rum. Och de allierade sa att man saknade information om händelsen.

En rysk journalist uppger dock, enligt AP:s byrå i Moskva, att konvojen hamnade i korseld mellan allierade och irakiska styrkor. Journalisten – som reste med de ryska diplomaterna – säger att man eldgivningen kom när man passerade en irakisk post i utkanten av staden .

USA lovar utreda

De allierade har heller ingen information om händelsen. Den amerikanska ledningen har dock lovat Ryssland att försöka reda ut vad som hänt.

Konvojen var på väg ut ur huvudstaden och tanken var att man skulle ta sig över gränsen mot Syrien. Den bestod av ett fåtal diplomater ur den inre krets som stannat i Bagdad in i det sista.

Med i kionvojen fanns den ryske ambassadören

Ryska UD uppger att president Vladimir Putin har informerats om händelsen.

Mattias Lundell