Massavrättningar av irakiska soldater

Människorätts- organisation: Speciella patruller avrättar desertörer

Foto: PATRICK BARTH/ GETTY IMAGES
Två irakiska soldater som flytt i den norra delen av landet. De har sina ansikten täckta av rädsla för att den irakiska regimen ska kunna identifiera dem. Till höger en medlem i den kurdiska milisen, som tagit hand om desertörerna.
NYHETER

Irakiska soldater vittnar nu om vardagen i fält.

De tvingas äta gräs, dricka ur vattenpölar, slås, tvingas kräla över stenar – och riskerar att avrättas av sina befäl.

Det uppger människorätts- organisationen Human Rights Watch som talat med krigsfångar.

Foto: PATRICK BARTH/ GETTY IMAGES
Kurdisk milisman vid en plats i Bandarash i norra Irak där irakiska desertörer avrättats. Irakierna har dragit sig tillbaka efter allierade bombningar.

De irakiska soldaternas lidande beskrivs i den första oberoende rapporten om irakiska desertörer och har gjorts av Human Rights Watch. Människorätts- organisationen har de senaste dagarna talat med 26 av omkring 130 irakiska krigsfångar som överlämnat sig till KDP (det Kurdiska demokratiska partiet).

De har flytt de amerikanska bomberna – och sina egna befäls övergrepp. Flera av dem berättar hur de om och om igen hotas med avrättning. Och en irakisk soldat säger att han den 26 mars blev vittne till en massavrättning.

”Tio desertörer sköts – en efter en”

Han berättar att en överste samlade trupperna på ett öppet fält – och tio desertörer fördes fram. Sedan sa han:

– Det här är vad som händer med vår nations förrädare.

Han och män ur en avrättningspatrull sköt dem en efter en. Sedan beordrade översten att kropparna skulle släpas upp på en kulle så att alla soldater skulle se liken.

Trots att de själva inte har sett dem säger några soldater att den irakiska militären har speciella avrättningspatruller – mellan tio och tolv män som håller trupperna i skräck. Och flera av dem berättar om en våldsam vardag.

En soldat visade sina ärr på ryggen. Andra berättade hur soldater slås, tvingas krypa på bara knän eller kräla på ryggen över stenar.

Led av hudsjukdomar

Soldaterna som talat med Human Rights Watch kommer alla ur de reguljära styrkorna och är mellan 20 och 38 år gamla. De flesta av dem flydde i skydd av mörkret i grupper om fem eller sex personer. Enligt organisationen såg de tärda ut och flera av dem led av lindriga hudsjukdomar som de ådragit sig i fält.

Tiden i militären var svår för dem. Betalningen på under 20 kronor i månaden räcker inte till mycket och vissa av dem fick gå utan lön i långa perioder.

Sedan konflikten inleddes har förhållandena förvärrats betydligt.

”Åt gräs uppblandat med vatten”

– Vissa dagar var vi så hungriga att vi åt gräs uppblandat med lite vatten, säger en 21-årig soldat från Bagdad.

– Vi tvättade oss inte på fyrtio dagar. Ofta saknades det dricksvatten och de gav oss vattenflaskor och när det regnade bad de oss fylla dem med ur vattenpölar.

Samtliga irakiska soldaterna sa att de kurdiska styrkorna har behandlat dem väl. Merparten av dem hade – i enlighet med internationella regler – registrerats hos Röda korset. Flera av dem sa också att de förhörts av den amerikanska militären.

Fall / Soldater berättar:

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har publicerat utdrag ur några av intervjuerna med de irakiska krigsfångarna. Här är utdrag ur några berättelser:

Mattias Lundell