Tusentals hushåll fortfarande utan el

Kraftbolagen i arbete med att laga ledningar hela dagen

NYHETER

Helgens kraftiga oväder gjorde att tiotusentals hushåll i mellersta och södra Sverige blev utan ström.

Sent på söndagskvällen väntas de flesta hushåll ha fått tillbaka elen.

Ingegerd Bills, informationschef för Vattenfall Sveanät AB, berättar att bolaget under söndagen hade inne ett hundratal linjemontörer som arbetade med att försöka laga de nedrivna elledningarna.

- Även om vinden avtagit jämfört med hur det blåste i lördags, har det under söndagen blåst upp till 15 meter per sekund. Det har gjort att vi inte kunnat använda helikoptrar. Linjemontörerna, varav en del är inhyrda från andra bolag, måste till stor del ta sig fram till fots vilket gör att det tar lite tid.

Under helgen var som mest cirka 30 000 av Vattenfalls kunder i strömlösa.

Vid 21-tiden på söndagen räknade Ingegerd Bills med att i princip alla skulle få strömmen tillbaka före midnatt. Då saknad e fortfarande cirka 1 400 hushåll i Norrtälje kommun sin ström. Cirka 30 procent var permanentboende.

En del av de reparationer som nu görs är provisoriska. Det innebär att det kan bli kortare avbrott när jobben ska permanentas.

I västra Sverige var de flesta elavbrotten avhjälpta på söndagskvällen, samma sak gällde för södra Sverige enligt företrädare för Sydkraft. Dock var runt 600 hushåll i Kalmartrakten vid 21.30 ännu utan el.

Lördagens hårda vindar, som bland annat resulterade i att träd föll över elledningar och slog ut strömmen för många hushåll, bidrog också till flera bränder.

Bland annat på Värmdö och i Stockholms skärgård började många elda i kaminer och spisar för att hålla undan kyla vid elavbrottet med bränder som resultat.

Helgens hårda väder ställde även till med en del problem för färjetrafiken på Östersjön och Ålands hav.

Enligt Silja Line som trafikerar rutten från Stockholm till Åbo och Helsingfors har dock alla fartyg i stort kunnat gå som norma lt, förutom att viss trafik dirigerats om från Kapellskär till Stockholm.

Under söndagsförmiddagen bogserades det holländska lastfartyg som under lördagen drev herrelöst på ett stormigt Ålands hav efter maskinhaveri till Mariehamn på Åland.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM