Finländare dog i lungsjukdomen sal

Första utlänningen som avlidit i Kina

NYHETER

PEKING

En finländsk medborgare blev på söndagen den första utlänningen som avled i Kina i lungsjukdomen sal (svår akut luftvägsinfektion). Sammanlagt har därmed 51 människor dött i sal i landet där sjukdomen upptäcktes.

Vid en hastigt utlyst presskonferens uppgav en talesman för sjukvårdsdepartementet att den 53-årige Pekka Aro avlidit tidigare på dagen.

- Han smittades antagligen utomlands och insjuknade sedan han kommit till Peking, sade talesmannen.

Aro arbetade för FN-organet ILO (Internationella arbetsorganisationen) och kom till Peking den 23 mars. Han hade tillbringat fem dagar i Bangkok på vägen från Genève. Aro skulle delta i en stor arbetsmarknadskonferens med början på måndagen, ett möte som nu har ställts in på grund av sal.

En kanadensare uppges också ha fått diagnosen sal av kinesiska läkare. Även i det fallet menar sjukvårdsdepartementet att patienten troligen smittats utomlands.

För de kinesiska myndigheterna är rapporterna om utländska sal-smittade mycket bekymmersamma. Regeringen gör vad den kan för att övertyga omvärlden om att det är riskfritt att besöka Kina. Den nye premiärministern Wen Jiabao försäkrade på söndagen att landet är "fullt kapabelt" att hantera smittan.

Turisterna uteblir

- Kommunistpartiet och regeringen ägnar sal stor uppmärksamhet, har vidtagit en rad väl avpassade åtgärder och uppnått uppenbara resultat, sade han.

Men omvärlden låter sig inte övertygas. De stora resebyråerna rapporterar en nedgång på över 50 procent i turistbokningarna.

Kina har utsatts för hård kritik för att inte ha slagit larm om sjukdomen, som så vitt man vet bröt ut i november i provinsen Guangdong längst i söder. Först i förra veckan började myndigheterna rapportera om antalet smittade och döda. Samtidigt har den officiella nyhetsbyrån Nya Kina försökt hävda att det finns misstankar om att viruset i själva verket uppstod någon annanstans.

På söndagen uppgavs antalet smittade i Kina vara 1 247. Sammanlagt i världen har över 2 500 smittats och nära 90 avlidit i över 30 länder.

Kanada hårt drabbat

I Kanada, det land utanför Asien som drabbats hårdast, rapporterades på söndagen ett åttonde fastställt dödsfall och ett nionde misstänkt. Alla dödsfallen har inträffat i provinsen Ontario, där totalt 163 troliga och misstänkta fall har registrerats.

Sal har i Kanada framför allt koncentrerats till staden Toronto som har en stor kinesisk befolkningsgrupp. Tusentals människor har gått med på att sättas i karantän i Ontario för att hindra sjukdomen från att spridas.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM