Brittiska soldater gick in i Basra

”Kemikalie- Alis” livvakt hittad död

Foto: AP
Människor kantade gatorna när de brittiska soldaterna körde in i Basra.
NYHETER

Brittiska stridsvagnar och marinens kommandosoldater gick i morse in i miljonstaden Basra i södra Irak.

De intog det lokala Baathpartiets högkvarter.

Och i kväll sa militärkällor att man kontrollerar merparten av Basra.

Foto: REUTERS
Brittisk Challenger på väg in i Basra.

Operation James – offensiven mot Basra – har pågått i snart en vecka. Och de brittiska styrkorna som leder operationen i landets andra stad har mött hårt motstånd.

Desert Rats

I morse slog man till. Ett 40-tal fordon ur den sjunde pansarbrigaden – Desert Rats – ryckte in i staden och rusade snabbt genom folktomma gator. Först efter hand mötte de enstaka grupper med motståndare.

Den brittiske militärtalesmannen Chris Vernon säger att det var tre styrkor som tidigt på söndagsmorgonen tog sig in i staden via ett industriområde i stadens södra utkant.

Efter hand mötte de ytterligare motstånd och styrkorna stannade för att upprätta vägspärrar och ta hand om sårade irakier. Brittiska Sky News rapporterar om få irakiska dödsoffer. På söndagskvällen kom dock uppgifter om att tre brittiska soldater dödats i samband med intrånget i Basra.

Sökte i centrala Basra

– Vi patrullerar aggressivt. Vi rör oss in i staden, säger militärtalesmannen Al Lockwood.

Tv-bolagets korrespondent Emma Hurd reser med trupperna. Hon säger att styrkorna gick in i Basra för att söka genom den i centrala delen av staden. Hennes rapport avbröts dock om och om igen av den kraftiga eldgivningen.

”Baathpartiets ledare utslagna eller på flykt”

Senare under dagen rapporterade hon från centrum av Basra. Trupperna hade då intagit Baathpartiets högkvarter och stött på visst motstånd.

Och de allierades talesmän talar om en lyckad – men ännu osäker – operation.

– Ledarna inom Baathpartiet i Basra verkar ha slagits ut eller flytt, säger Al Lockwood.

De brittiska styrkorna uppgavs inte ha tänkt sig rycka fram så djupt in i Basra. Men när de inte mötte hårdare motstånd fortsatte de in.

Och redan på söndagskvällen rapporterade Sky News att styrkorna uppges ha merparten av staden under kontroll. Kvar återstår några mindre grupper av motståndare.

Al Lockwood säger också att civila irakier välkomnade styrkorna på gatorna. Det finns dock andra rapporter som beskriver en mer kaotisk situation. Enligt Sky News finns tecken på att plundringar pågår.

Saddam Husseins kusin

Redan på lördagen hårdnade de allierades attacker mot Basra. Under gårdagen bombade stridsflyg ett högkvarter som tillhör Saddam Husseins kusin, general Ali Hassan al-Majid – mer känd som ”Kemikalie-Ali”.

Den amerikanska nyhetsbyrån AP uppger att generalens livvakt dödades i attacken. Militärkällor har uppgivit att Ali Hassan al-Majid också kan ha varit hemma och talesmän bekräftade i dag att man söker igenom området i jakt på hans kropp.

Generalen är känd som Kemikalie-Ali, sedan han 1988 beordrade en gasattack mot ett kurdiskt område i norra Irak.

webb-tv

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM