Luftvägen till Bagdad öppnad

Tunga tranport- plan landade i kväll – i skydd av mörkret

NYHETER

Luftvägen till Bagdad är öppen.

I skydd av mörkret landade flera tunga transportflygplan i kväll på Bagdadflygplatsen.

– Vad man ser är de första tecknen på Republikanska gardets kollaps, säger överstelöjtnant Tommy Jeppsson vid Försvarshögskolan.

Foto: AP
Irak fortsatte i dag att förneka att de amerikanska trupperna skulle ha tagit kontroll över flygplatsen i Bagdad. Bilder från journalister som reser med de amerikanska styrkorna säger motsatsen.

Flygplatsen i Bagdad har de senaste dagarna varit krigets – och propagandakrigets – centrum. Både de allierade och Irak har sagt sig kontrollera flygplatsen.

– Flygplatsen är en viktig del av infrastrukturen. USA kan därifrån bygga upp sig logistiskt. Man kan använda den som bas för stridshelikoptrar och för att med transportflygplan flyga in viktiga förnödenheter och flyga ut sårade, säger Tommy Jeppsson.

– För motståndarsidan är det naturligtvis viktigt att hindra alliansen från detta.

I dag kom bilder från flera amerikanska och brittiska journalister som reser med de amerikanska trupperna och som befinner sig på flygplatsen. Och i kväll – i skydd av mörkret – började tunga transportflygplan flyga in till Bagdad.

”Har området under kontroll”

Det amerikanska tv-bolaget CNN rapporterar att två lastflygplan av typen C-130 och ett av typen C-17 på söndagskvällen landade på flygplatsen.

– När man landar in så stora flygplan är det ett tecken på att man har flygplatsen under kontroll. Men också på att man har kontroll över det kringliggande området och eventuellt luftvärn, säger Tommy Jeppsson.

Han säger de första tecknen nu kommer på att det Republikanska gardet – navet i Bagdads försvar – håller på att kollapsa.

Ett annat exempel var de amerikanska styrkornas maktdemonstration längs Bagdads gator på lördagen.

– I går testade man vilken motståndskraft som fanns i Bagdad och skickade en signal till invånarna, säger Tommy Jeppsson.

Allierade framgångar

Det senaste dygnet har de allierade fortsatt att rapportera framgång efter framgång:

Major Hugh Cate – talesman för den 101:a flygburna divisionen – säger till den franska nyhetsbyrån AFP att den andra brigaden på söndagen tog kontroll över Karbala. Omkring 400 soldater ur paramilitära grupper uppgavs ha dödats i striderna kring staden.

Brittiska trupper gick på söndagen in i Basra. Militärkällor säger till brittiska tv-bolaget Sky News att man tagit kontroll över merparten av staden. Talesmän uppger att trupperna välkomnades av invånarna.

General Peter Pace – som leder den amerikanska marinkåren säger till CNN att de allierade tagit kontroll över alla vägar in till Bagdad och att staden är belägrad.

– Det är ett enormt område. Men vi kontrollerar alla vägar.

På lördagen uppgav marinkåren att det republikanska gardets Medinadivision slagits ut. Man säger att man anlände till dess högkvarter – och fann det utrymt.

Generallöjtnant Michael Moseley – som leder de allierades stridsflyg – säger att man nu äger luften. Bagdad patrulleras sedan lördagsnatten dygnet runt.

Mattias Lundell