”Zoran Djindjics mördare har erkänt”

Medlem i halvmilitär polisstyrka sköt Serbiens premiärminister

NYHETER

Mordet på Serbiens förre premiärminister Zoran Djindjic är uppklarat och mördaren, medlem av en halvmilitär polisstyrka, har erkänt, enligt landets regering.

Foto: AP
Zvezdan Jovanovic.

Inrikesminister Dusan Mihajlovic sade på söndagen till tv-kanalen Studio B att bevisen räcker för att väcka åtal mot alla inblandade i mordet på Djindjic den 12 mars.

- Allt är klarlagt om mordet. Listan på dem som deltog i mordet är känd. Majoriteten av gärningsmännen är gripna och har erkänt, bland annat den som misstänks för att ha skjutit mot premiärministern, sade Mihajlovic.

Den misstänkte mördaren Zvezdan Jovanovic är tidigare befäl i polisstyrkan JSO (Förbandet för specialoperationer). Han greps den 25 mars.

Krigsförbrytare

JSO var en halvmilitär enhet som arbetade i hemlighet över hela det forna Jugoslavien under dess sönderfall under 1990-talet. Enligt den nuvarande regeringen misstänks medlemmarna i JSO för flera krigsbrott under konflikterna som följde.

Enligt en poliskälla är de flesta andra av de misstänkta i sammansvärjningen mot Djindjic medlemmar av den maffialiknande ligan Zemun. Enligt inrikesministern är det bara en tidsfråga innan alla misstänkta har gripits.

Mer än ett 15-tal JSO-medlemmar har gripits misstänkta för inblandning i mordet på Djindjic eller organiserat brottslighet.

Djindjic var oppositionsledare under expresidenten Slobodan Milosevics styre. Han väckte raseri bland serbnationalisterna genom att skicka Milosevic till krigsförbrytardomstolen i Haag. Han planerade vid tiden för mordet att inleda en massiv kamp mot den organiserade brottsligheten.

Stambolic

Tidigare under söndagen sade serbisk polis att den har gripit en före detta högt uppsatt chef inom den hemliga polisen, BIA. Den gripne Milorad Bracanovic misstänks för maktmissbruk under Milosevics tid, och för kopplingar till Zemun.

Under jakten på Djindjics mördare hittade polisen liket av den förre presidenten Ivan Stambolic, som varit försvunnen sedan 2000. Spåren ledde mot Slobodan Milosevic. En häktningsorder har utfärdats mot Milosevics fru och son, som misstänks för inblandning i mordet Ivan Stambolic.

TT