Han kan vara fånge i tunnel

Jaktplan spanar efter försvunne svensken

NYHETER

BERLIN

Sökandet efter den försvunne 46-årige svensken och ytterligare 28 europeiska turister intensifierades i går.

Helikoptrar och jaktplan med värmesökande kameror spanar av ett stort område i södra Algeriet.

I lördags hittades en tysk jeep plundrad ute i Sahara. Bredvid jeepen hittades id-handlingar och ägodelar, som tillhörde flera av de saknade turisterna.

Vid jeepen finns ett gigantiskt underjordiskt nätverk av tunnlar.

Står bin Ladin nära

Den senaste veckan har flera algeriska tidningar spekulerat i att de kidnappats av terrorgruppen GSPC, som leds av den algeriske rebellen Hassan Hattab. Han står nära al-Qaida och ledaren Usama bin Ladin.

En av teorierna är att svensken och de övriga turisterna hålls fångna i tunnelsystemet av denna terrorgrupp.

Den 46-årige svenske medborgaren bor sedan en tid tillbaka i Bayern i Tyskland. Där har han fru och barn. Senast hans familj hörde av honom var den 17 mars. Sedan dess har det varit tyst.

Anhöriga till honom hörde tidigare i veckan av sig till svenska UD för att rapportera honom försvunnen.

UD i Tyskland och Österrike bekräftade i går att de utgår från att de försvunna turisterna är utsatta för brott. Samtidigt avråder UD i Österrike alla européer att resa till Algeriet.

Representanter från den tyska kriminalpolisen är nu delaktiga i letandet. Även utredare från Österrike och Schweiz har experter på plats för att hjälpa till.

Letar i större område

I går sattes två helikoptrar och ett flygplan med värmekameror in i sökandet och området utvidgades från regionen Illizi, Djannet och Taman till att också omfatta delar av Libyen och Mauritanien. Sökområdet är nu lika stort som Frankrike.

Området i södra Algeriet är populärt bland äventyrliga turister som vill uppleva Saharaöknen i bil eller på motorcykel.

Turistmyndigheten i Tunisien som arrangerar resor i Sahara försöker nu komma i kontakt med alla utländska turister som befinner sig ute i öknen och samla ihop dessa samlingspunkter. Därefter ska de få eskort av militär ut ur området.

Asbjörn Svarstad