Hon vill sänka sin lön

Men Maria Wetterstrand var inte med och röstade om förslaget

NYHETER

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand vill sänka sin och de andra riksdagsmännens löner.

Men när riksdagen röstade om förslaget var hon inte där.

- Jag var upptagen. Tyvärr, säger hon.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Maria Wetterstrand, miljöpartiets språkrör.

När miljöpartisten Gustav Fridolin, 19, fick veta att han skulle tjäna 43 200 kronor som riksdagsman blev han chockad. Det första han gjorde var att skriva en motion där han krävde 10 000 kronor lägre månadslön.

Bakom kravet står också språkröret Maria Wetterstrand som i dag, i en debattartikel i Aftonbladet, åter för fram kravet.

I onsdags förra veckan röstade riksdagen om Fridolins krav. Han röstades ner.

Två var inte där

Tio av miljöpartiets sjutton ledamöter röstade för motionen, fem ledamöter avstod - och två var inte där - Maria Wetterstrand och språkrörskollegan Peter Eriksson.

- Jag minns inte vad jag gjorde i stället. Men i sak har det ingen betydelse för resultatet - det jämnas ut med kvittning, säger hon.

- Man ska inte blir riksdagsledamot för lönen. Det är värre om en massa människor blir politiker för att det är bra betalt än att det är några som inte blir politiker för att det inte är tillräckligt bra betalt.

- Tjänar man 75 000 kronor i månaden och är intresserad av att påverka får man acceptera att under några år ha lägre betalt. Det har man nog råd med om man haft så hög lön.

Petter Ovander