Kriget i arabiska medier:

"Mosul brinner fortfarande"

NYHETER

2003-04-07. Senast uppdaterad 16.25:

Bagdad

al Jazira: Visar den egyptiske utrikesministern: Vi har en irakisk ambassad i Kairo och den förblir öppen som representant för den irakiska regeringen.

Visar direktbilder från Bagdads stadskärna.

Reportern: ”Biltrafiken är normal som ni ser och det är relativt lugnt men spänt”.

Visar flygblad som amerikanska plan spritt över Bagdad: ”Vi uppmanar medborgarna att inte bära vapen för att inte mista livet”. ”Kära medborgare; befrielsen är nära”. ”För att inte bli skadade uppmanar vi medborgarna att hålla sig lugna och att stanna hemma”. ”Vi rekommenderar medborgarna att inte strida mot oss. Regimen faller snart”.

En amerikansk talesman: ”Striderna mot den republikanska armén kommer att pågå länge”. Reporten: Amerikanerna påstod i förrgår att den republikanska armén är nästan utraderad.

al Arabiya: Motstridiga uppgifter från den amerikanska armén beträffande anfallet mot Bagdad imorse. Man säger att man har satt vägposteringar i Bagdads utkanter och att Bagdad är nu helt isolerat samt att det slutgiltiga anfallet mot Bagdad har börjat.

Däremot säger Pentagon att det man gjorde i morse var ett styrkebesked och inte det slutgiltiga slaget om Bagdad. Amerikanerna ”tror” att 2 soldater dödades, 6 skadades och 2 är försvunna.

Amerikanska marinen trappar ned på användning av skyddskläder mot kemiska vapen, eftersom man bedömer att det är låg risk at bli utsatt för kemiska angrepp. Samtidigt uppger amerikanerna att de har indikationer på möjliga platser i centrala Irak där det förvaras massförstörelsevapen.

Kuwaitisk TV

Amerikanska stabsledningen säger: Med en aktion som vi genomfört idag vill vi visa irakierna at vi kan slå till mot dem när som helst och var som helst. De ska aldrig gå säkra.

Brittiska armén säger att 3 brittiska soldater dödades i Basra.

Mosul

al Arabiya: Det brinner fortfarande i Mosul. Sporadisk skottlossning.

Basra

al Jazira : Amerikanska trupper säger att de flyttade 700 kurdiska soldater från norra Irak till södra Irak för att ansluta sig till invasionsstyrkorna. Dessa uppgifter bekräftades av den nationella irakiska kongressen, en kurdisk oppositionsgrupp.

Tidgare idag:

al Jazira: Amerikanerna uppger att 65 stridsvagnar och 40 bepansrade vagnar deltog i anfallet mot Bagdad i morse samt att 2 soldater dödades, flera skadades och 2 är försvunna.

al Arabiya: Indonesiens president vädjar till alla kvinnor i världen att fördöma kriget.

Ögonvittne uppger att det pågår hårda strider och artilleridueller i Bagdad.

Irakierna tänder eld på ett oljbälte kring Saddams komplex i Bagdad.

Kuwaitiska statens TV-kanal:En arméofficer visar på en karta över Bagdad. Officeren förklarar att flygplatsen ligger cirka 35 km från Bagdad samt att det senast anfallet mot stadskärnan startades därifrån . Pekar på ett område i Bagdad och påstår att Baath-partiets högkvarter ligger där och att det är omringat. Det pågår gatustrider där. En amerikansk infanteribataljon är på väg mot Saddams stad. De allierade funderar på om operationen har uppfyllt sina syften och skall inom två timmar besluta om man skall gå vidare eller avbryta aktionen.

Visar en plats på kartan som heter ”Den platta staden” och den är på ungefär 60 kvadratkilometer. Visar flygbilder på olika persidentpalats.

Amerikanska armén uppger att anfallet mot Bagdad fortsätter. Striderna koncentrerar sig på en yta av 3 kvadrakilometer men man har isolerat de olika infarterna.

Kl. 12.05: Amerikanska armén uppger att man har startat ett nytt anfall mot Bagdad.

Kl. 12.20: Amerikanska armén uppger att två soldater dödades och sex skadades nder ett irakiskt anfall mot deras styrkor i Bagdads utkanter.

al Jazira: Colin Powell, den amerikanske utrikesministern, ringde personligen till ryske utrikesministern Ivanov och beklagade angreppet mot de ryska diplomaterna.

Två broar i Diali i Bagdad är skadade. Amerikanern säger att detta försvårar deras framfart.

Jordaniens utrikesminister säger att Jordanien fördömer en utländsk ockupation av Irak.

al Arabiya:: Turkisk-iranskt möte om deras gemensamma intressen efter kriget. Båda är rädda att kurderna skall utropa en egen stat i de kurdiska områden.

Hundratals irakier strömmar in i den Österrikiska ambassaden i Jordaniens huvudstad för att söka asyl.

Den irakiska statens TV kl. 12:10: Fortfarande släckt.

Mosul

al Jazira rapporterar direkt:

Det är lugnare nu efter de häftiga artilleriduellerna imorse, men man hör eldgivningen, numera på längre avstånd från Mosul.

al Jaziras reporter på ett hustak: "Jag tror att det som brinner där är en ammunitionsdepå eftersom det är ständiga explosioner på samma ställe."

Basra

De brittiska trupperna påstår att de har omringat Baath-partiets huvudkvarter samt att de fortafarande möter motstånd i smala gränder där deras stridsvagnar har svårt att komma in.

Hundratals brittiska soldater strömmar in i Basras stadskärna.

Karbala

al Arabiya:: Amerikanerna säger att de mött mycket hårt motstånd men att de lyckades hitta en svag punkt som de lyckats forcera och därmed ta sig in i Karbalas stadskärna. Man använde attackhelikoptrar mot de irakiska ställningarna.

Al Nassiriyah

al Jazira: Koalitionstrupperna uppger att de förstärker sitt grepp i området men att det fortfarande finns motståndsfickor.

al Arabiya: Amerikanerna ska dra ner på användningen av skyddskläder mot kemiska vapen.

al Jazeera kl. 10:15: Levande bilder utanför Bagdad i ett området vid floden Tigris. Visar en amerikansk pansarkolonn som utsätts för irakisk moteld. En pansarvagn för trupptransport får direkt träff. Soldaterna som satt inne springer bort från platsen och en av dem blir träffad och ramlar i vattnet.

al Jaziras reporter Al Alouni kl. 10.30: "Bagdad utsätts just nu för ett häftigt artillerieanfall." Visar direkt från pågående anfallet.

Visar en förstörd amerikansk tank av israelisk tillverkning.

Röda korset säger att Bagdads sjukhus inte längre klarar att ta emot sårade och döda. Amerikanerna använder klusterbomber som utskiljningslöst sprider död och skador bland civilbefolkning

Mosul

al Jazeera rapporterar direkt:

"Häftiga artilleridueller utkämpas i stadens östra och norra delar. Man kunde se och höra explosioner och kanoneld varenda sekund i minst en kvart. Det är det häftigaste anfallet som vi upplevt i Mosul sedan kriget bröt ut."

Basra

al Arabiyas reporter säger att man kan dela läget i två delar.

Militära situationen: De brittiska trupperna förstärker sitt grepp mot stadskärnan från hus till hus. Britterna varnar befolkningen i högtalare om att försöka visa motstånd genom gatustrider

Säkerhetssituationen: Den är mycket farlig och laglösheten utspridd. Myndighetsbyggnaderna utsätts för plundring. Britterna bryr sig inte om detta utan är upptagna med att säkra sina ställningar inne i staden.

De brittiska trupperna påstår att de har hittat Ali Hassan Al Majids döda kropp. Han är Saddam Husseins kusin och var ledare för södra fronten.

Karbala

al Arabiya: De amerikanska trupperna har lyckats ta sig in i Karbala efter att ha lyckats forcera förvaret i den östra delen. Karbala är irakiernas heligatse stad jämte Al Najaf. Amerikanerna påstår att de dödat 400 irakiska soldater .

Iraks informationsminister på gatan i Bagdad

al Jazirahar liksom de västliga nyhetskanalerna visat Iraks informationsministers, Al Sahaf, presskonferens inne i Bagdad. Där sade han bland annat att bagdadborna har lovat att amerikanerna kommer att begå självmord vid Bagdads portar.

Han avvisar påståendet om att amerikanerna är inne i Bagdad utan säger att det var ett försök av USA-trupperna men att de har slagits tillbaka och dödats i hundratals.

Han säger också att två amerikanska koloner försökte komma in i Aldawra området i natt men de fick "äta av sin egen medicin" och har slagts tillbaka.

- Jag svär vid Gud att de som gömmer sig i Washington och London har kastat soldaterna i ett helvet. Jag svär vid Gud att de inte kommer att lyckas. Det var ett häftigt slag men var lugna. Bagdad är en stor och mäktig stad.

- Vårt folk kommer inte att ge upp. Jag kommer att ordna en rundtur snart åt pressen.

- Amerikanerna påstått att de intagit bl.a. informationsministeriet . Jag har precis varit i informationsminsiteriet och har varit på alla ställen som de påstår sig har intagit. Jag har sett folk som gått ut från sina lägenheter med sina gevär i handen. Jag uppmanar Er att inte upprepa deras lögner, säger Al Sahaf. Detta gäller i synnerhet Al Jazira.

al Jaziras reporter kommenterar informationsministerns tal så här:

"Nu handlar det inte längre om Saddam eller någon annan symbolisk person utan det handlar om Iraks heder och den arabiska nationens heder. En invasion av en arabisk huvudstad är oförlåtlig. När amerikanerna påstår att detta inte är slaget om Bagdad är detta bevis på att de erkänner nederlaget idag."

Här är de viktigaste nyheterna i arabiska medier i går:

Irakiska statens tv

”Vi dödade USA-soldaterna”

USA blev chockat av vårt hårda motstånd. Det blev inte den promenad som den blodtörstige Donald Rumsfeld förutspådde. Han trodde att de ska kunna tillämpa den amerikanska filmkulturen på oss, men den här gången hade de ingen Rambo. Det var vi som dödade de kurdiska och amerikanska soldaterna i norra Irak. Vi sade redan igår att vi gick till motanfall. Dessutom lyckades vi skjuta ner två amerikanska plan. Visar bilder på Saddam och hans två söner i möte med stabsledningen.

al-Jazira (arabvärldens ledande tv-station)

”Blodigt slag i Karbala”

Irak förbjuder all fordonstrafik till och från Bagdad mellan 18.00 och 06.00.

Visar flera vrak av förstörda amerikanska tanks och segerrika Bagdadbor och soldater dansar över vraken. Minst tolv amerikanska soldater och fyra kurdiska soldater dödades och många skadades i norra Irak av ”vänlig eld”.

Amerikanska trupper tågar in i Karbala efter ett blodigt slag.

Irakierna åsamkade amerikanerna stora förluster vid flygplatsen. Nu ökar USA:s rapportering om soldater som dödats i olyckor.

Kuwaits statliga tv

Skadade vårdas i Kuwait

Visar en kuwaitisk läkare som säger att han just behandlade ett irakiskt barn som hade svåra skador och flera brott i ansiktet, i ryggen i armarna och i benen. Barnets föräldrar kunde inte följa med då barnet flögs dit i en arméhelikopter.

al-Arabya (utmanare till al-Jazira)

Undanröjer hot mot Israel

En israelisk general hyllar anfallet mot Irak och säger att invasionen av Irak röjer undan ett stort strategiskt hot mot Israel. USA-trupper över Tigris. En talesman: ”Vi är på väg att omringa Bagdad.”

Kuwaits statliga tv

”USA-pansar inne i Bagdad”

Rubrik: De första gatustriderna i Bagdad. En kolonn på 20 tanks och 40 pansarvagnar drabbade samman med försvararna.

Rubrik: Den saudiska oppositionen anklagar den saudiska regeringen för att i tysthet ha ställt upp och hjälpt USA i kriget mot Irak.

Nyheterna från arabiska media uppdateras kontinuerligt.

Nael Touqan ([email protected])