Kommunal-nej till medlarnas slutbud

Strejk rycker allt närmare

NYHETER

På måndagskvällen diskuterade Kommunal sitt nästa drag. En strejk i kommunerna rycker allt närmare.

Tidigare på måndagen sade parterna återigen nej till lönebudet från medlarna, som nu gjort sitt.

Lönenivån är fortfarande otillräcklig och ökningen av lägsta lönerna är inte heller tillräcklig för att Kommunal ska nå sitt mål om att börja komma ikapp andra yrkesgruppers lönenivåer.

- Det här är fortfarande en för låg nivå, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Medlarnas nya bud, som var ett slutbud, var till stora delar väldigt likt det som lades fram i förra veckan och som båda parter nobbade.

Jämfört med det förra budet som var värt totalt 3,7 procent det första avtalsåret hade medlarna plussat på 0,2 procentenheter till 3,9 procent. Kommunal har krävt minst 5,5 procent. I övrigt verkar medlarnas och parternas kreativitet ha tagit slut.

Långt ifrån varandra

Parterna står alltså fortfarande väldigt långt ifrån varandra och dessutom nu utan medlare eftersom dessa fullgjort och frånträtt sitt uppdrag - förhandlingarna är strandade.

En arbetsmarknadskonflikt börjar se oundviklig ut. På måndagskvällen diskuterade Kommunals förbundsstyrelse sitt nästa drag. Men Håkan Pettersson, avtalsombudsman, ville inte spekulera om något konfliktvarsel är nära:

- Vi diskuterar olika lösningar. Ni får besked i morgon om vad vi tänker göra.

Även arbetsgivarna var missnöjda med budet, även om det sannolikt för deras del mer tillhör förhandlingsspelet eftersom Kommunal ändå sade nej.

- Vi har inte betalningsförmågan. Det är för mycket pengar. Sveriges kommuner har inte de pengarna, säger Åke Hillman, ordförande för Kommunförbundets förhandlingsdelegation, till TT.

Oroliga tider

Han hänvisar till de oroliga ekonomiska tiderna och till nya skatteunderlagsprognoser i kommunerna, som tvingar dessa till omprioriteringar redan innan avtalsrörelsen.

Hillman säger visserligen att inriktningen på budet var bra. Också arbetsgivarna vill satsa på lågavlönade i vård och omsorg. Men kostnaden blir helt enkelt för stor, säger han.

Hillman vill inte spekulera i nästa fas av förhandlingarna men han har en uppfattning klar.

- Jag tror inte att Sverige har råd med några konflikter på arbetsmarknaden.

Ylva Thörn erkänner att kommunernas ekonomi inte är oväsentlig i sammanhanget:

- Visst, kommunernas ekonomi är ansträngd, säger hon men tillägger att det inte är de anställda som ska rädda kommunernas finanser.

Olle Lindström/TT