Saddams hemliga tunnlar är stora nog för biltrafik

NYHETER

Nu bekräftar de allierade att Saddam Husseins hemliga tunnlar hittas.

– De är stora nog för att bilar ska kunna köra i dem, säger general Vincent Brooks.

Saddam Husseins möjligheter till flykt har varit en viktig fråga för de allierade styrkorna. Den irakiske ledarens tunnelsystem under och ur Bagdad har fått stor uppmärksamhet, eftersom man misstänkt att Saddam Hussein kan använda dem för att fly eller för att gömma styrkor eller vapen.

Utländska arkitekter som hjälpt till att bygga tunnlar och bunkrar har berättat mycket om dem. Och vid en presskonferens vid det amerikanska centralkommandot i Qatar bekräftar de allierade i dag att de första tunnlarna har hittats.

– Under flygplatsen hittade vi tunnlar stora nog för att bilar ska kunna köra i dem, säger general Vincent Brooks.

Den brittiska nyhetsbyrån Reuters kunde redan i torsdagsnatt rapportera om tunnelfyndet. Då hade strider hela kvällen rasat på flygplatsen, men Pentagon hade ännu inte bekräftat att man tagit kontroll över den. Nyhetsbyrån rapporterade att tunneln verkade sträcka sig ända till palatsen vid floden Tigris där Saddam har flera bunkrar.

I dag har de amerikanska styrkorna ryckt ända fram till de palatsen. Styrkor söker igenom dem rum för rum, men det finns ännu inga uppgifter om man tagit sig ned under marknivå.

Saddam Husseins mest avancerade bunker – under ett av palatsen – är 1800 kvadratmeter stor och har plats för hans inre krets. Där kan hans familj, höjdare inom Baathpartiet och toppgeneraler få plats.

Den tyske säkerhetskonsult Karl Esser som designade bunkern har tidigare sagt:

– Den kan tåla en chockvåg från en kärnvapenbomb lika stor som den i Hiroshima om den träffar 250 meter bort.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM