Pappan till misshandlat adoptivbarn häktad

NYHETER

Adoptivföräldrarna till den tio månader gamla flicka som tros ha misshandlats svårt häktades på måndagen av Stockholms tingsrätt.

Under senare år har det polisanmälda våldet mot barn ökat kraftigt, enligt Brottsförebyggandet rådet.

Mamman till den skadade flickan är misstänkt för grov misshandel och pappan för medhjälp till grov misshandel. Båda två ska genomgå så kallad personundersökning. Både mamman och pappan nekade under häktningsförhandlingarna till att de misshandlat sitt barn.

- Mamman är väldigt ledsen och säger att hon inte gjort barnet illa, sade hennes advokat Sten Blomqvist till TT efter häktningsförhandlingen.

Den tio månader gamla flickan misstänks ha misshandlats vid flera tillfällen under den senaste månaden i familjens bostad i sydvästra Stockholm.

De båda adoptivföräldrarna anhölls i lördags efter att de några dagar tidigare besökt ett sjukhus med sin dotter.

Flickan hade då svåra huvudskador som föräldrarna hävdade att hon fått genom en olyckshändelse, vilket inte läkarna trodde på. Hon vårdas nu på Karolinska sjukhuset. På måndagseftermiddagen bedömdes hennes tillstånd vara allvarligt, men stabilt.

Våldet ökar

Enligt nya siffror från Brottsförebyggandet rådet (Brå) ökar det polisanmälda våldet mot barn. Mellan 1995 och 2002 handlar det om ökning med cirka 40 procent. Enligt anmälningarna är det framför allt barn i åldern 7 till 14 år som är utsatta för våld, även om det är i gruppen 0-6 år som den största ökningen skett.

Under 2002 gjordes, enligt Brå, 1 021 polisanmälningar om misshandel mot barn i åldern 0-6 år. Motsvarande siffra för barn i åldern 7-14 år var 6 244.

Häromåret presenterade utredaren Lotta Nilsson på Brå en studie av anmäld misshandel mot 0-6 åringar under åren 1990-1997. Enligt studien beror de senaste årens kraftiga ökning bland annat på ökad anmälningsbenägenhet.

- Vi har inga resultat som tyder på att det är frågan om en faktisk ökning av våldet, säger Lotta Nilsson.

Inom familjen

Hon berättar också att det mesta våldet sker inom familjen. Enligt studien är den som anmäls för misshandel av ett barn sämre utbildad, har lägre inkomst och är i större utsträckning kriminellt belastad jämfört med svensken i allmänhet.

- Det finns dock ett stort mörkertal. Det behöver alltså inte vara så att socialt utsatta grupper är överrepresenterade i verkligheten bara för att de är det i statistiken, säger Lotta Nilsson.

Barnens rätt i samhället, Bris, får årligen ta emot cirka 1 200 samtalet från barn som gäller barnmisshandel.

- I början av 1990-talet var det cirka 300 per år. De som ringer är i genomsnitt 13 år, säger Gunnar Sandelin som är pressekreterare vid Bris.

Han menar att en del av ökningen kan bero kunskapen om Bris har ökat

- Jag tror också att det ökade antalet mobiltelefoner gjort det enklare för barn att ringa till Bris.

Mikael Bergling/TT

ARTIKELN HANDLAR OM