Bush och Blair ska bestämma Iraks öde

Håller 19 timmar långt möte i Nordirland

NYHETER

I kväll inleddes det 19 timmar långa mötet mellan president George Bush och premiärminister Tony Blair.

Frågan om Iraks återuppbyggnad är känslig för alliansen.

– För Storbritannien är det oerhört viktigt att detta inte får en amerikansk eller ens amerikansk-brittisk fortsättning, säger Anders Mellbourn, chef för Utrikespolitiska institutet.

President Bush och brittiske premiärministern Tony Blair överlägger i kväll på slottet Hillsborough i Nordirland.

George Bush lämnade Washington tidigt på måndagsmorgonen. Framgångarna i Irak har gjort blixtvisiten ännu viktigare.

Tre konflikter på agendan

Tre konflikter står på agendan: Nordirland, Mellanöstern och Irak.

Men det är en annan fråga som gör att världen riktar sina ögon mot Belfast – återuppbyggnaden av Irak.

Det handlar om en rad frågor. Humanitär hjälp, tillsättandet av en ny regim och återuppbyggnad av infrastruktur.

– Det här kan bli ännu en vattendelare. Den förra stod mellan USA och Storbritannien och andra äldre Natoländer, säger Anders Mellbourn.

För nu är alliansens viktigaste medlemmar inte lika eniga. Och frågan är känslig, enligt amerikanska medier har till och med president Bushs rådgivare svårt att komma överens.

Blair vill få med FN

Tony Blair vill få med FN i så stor utsträckning som möjligt, medan den amerikanska administrationen i det närmaste har sina idéer för en övergångsregering klara.

– Britterna gick in i det här kriget för att hålla ihop USA och Europa. De skulle ha väldigt svårt att acceptera att amerikanerna ensamma tog hand om efterkrigsförvaltningen, säger Anders Mellbourn.

– Det vore bra för dem att få med sig stater som varit kritiska mot kriget, eftersom det i viss mening betyder ett accepterande av det i efterhand.

Även den irländske premiärministern Bertie Ahern deltar i mötet. Och i dag gjorde han klart att man står på Storbritanniens sida.

– Vi vill se en ny administration och den kommer att ha större legitimitet om den inrättats av världssamfundet, sa han till nyhetsbyrån AP.

”Blair har bättre förhandlingsläge nu”

Storbritannien tonade under måndagen ned sprickan mellan de allierade och sa att det ”inte är upp till FN att bestämma vilken roll man ska ha”.

Anders Mellbourn säger dock att detta är en viktig fråga för Storbritannien – och konstaterar att Blair har ett bättre förhandlingsläge än tidigare.

– Britterna har tagit hand om en del av fronten. Det är inte bara på en diplomatisk nivå. Det är också utifrån verkligheten på marken som man har en del att säga till om, säger han.

Mattias Lundell