- Nej, USA är inte här

Ministern har inte sett en enda irakisk förlust

NYHETER

NEW YORK

Han är på något vis en hjälte. Med ett gåtfullt leende står Iraks bryske informationsminister på Bagdads brinnande gator och bedyrar att Irak vinner kriget.

- Nej, nej, nej, nej. Amerikanerna är inte här. De är inte ens i närheten.

- Faktum är att vi slaktar dem i hundratals!

Foto: AP
Saeed al-Sahaf var diplomat i Sverige på 1980-talet.

I går stod Iraks informationsminister Muhammed Saeed al-Sahaf - som alltid med detta lilla märkliga leende, svarta basker och olivgröna uniform - på hustaket till Hotel Palestine i Bagdad, där alla journalister bor, och förklarade in i världens tv-apparater:

- De otrogna begår självmord i hundratals vid Bagdads portar. Det finns ingen amerikansk närvaro i staden över huvud taget!

"Vi ger dem en läxa"

Staden bolmade av rök och explosioner syntes en halvmil bort.

- I dag ger vi dem en riktig läxa.

- Som vår ledare Saddam Hussein sa: "Gud grillar deras magar i helvetet."

I torsdags förklarade al-Sahaf vid sin dagliga presskonferens, samtidigt som USA intog Saddam-flygplatsen strax utanför centrum:

- De är inte inom 15 mil av Bagdad!

al-Sahaf förklarade att koalitionen var "fångna" över hela Irak, vid exakt de platser där USA slaktade irakiska soldater.

- De är fångade i Umm Qasr. De är fångade nära Basra. De är fångade nära Nasariyya. De är fångade nära Najaf. De är fångade överallt.

Varpå en brittisk korrespondent frågade torrt:

- Är de också fångade nära flygplatsen, sir?

En glad prick - med pistol

al-Sahaf är shiamuslim i en regering bestående av sunnamuslimer, han är modig även internt.

- Du är olämplig som ledare, sa han en gång till Husseins blodtörstige son Uday och stängde av Udays tidningar några veckor när han blev informationsminister.

John Burns på New York Times beskriver honom som "alltid artig, han skulle kunna beskrivas som en glad prick, bortsett från pistolen han bär på sin höft".

Han är ständigt beredd att skratta åt sina Sovjetstajlade fraser om de "kriminella", "bovar", "dårar", "legoknektar" och "lakejer" som har invaderat Irak - men som inte, absolut inte är i närheten av Bagdad och som inte, absolut inte håller på att vinna.

Tänk om han har rätt.

Vem ska man egentligen lita på?

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM