Facket säger nej till Berner

Tror SR kan skadas om han tillsätts

NYHETER

Joachim Berners chanser att bli ny vd på Sveriges Radio minskar drastiskt.

Nu säger Sif-klubben på företaget nej till honom.

- Jag har inga kommentarer, säger han till Aftonbladet.

Foto: PETER KNOPP
Sif-klubben på Sveriges Radio vill inte ha Berner som vd.

I morgon avslutas mbl-förhandlingarna om tillsättningen av Joachim Berner.

- Det skulle förvåna mig om styrelsen inte tar hänsyn till vad facken tycker, säger Sifs Aron Larsson till Dagens Nyheter.

Kan skada företaget

Tidningen har tagit del av ett dokument som skickats till Sif-medlemmarna. Där skriver klubben att den säger nej till Berner som ny radiochef. Medlemmarna har reagerat på ett sådant sätt att klubben inte kan försvara tillsättningen. Upprörda medlemmar tror att företaget skulle skadas av att associeras med Berner.

Styrelsen kan dock, teoretiskt, tillsätta honom mot personalens vilja. Men Aron Larsson tror att Berner skulle få det besvärligt - han skulle få jobba i en lång uppförsbacke.

Flera politiker är kritiska till en utnämning, bland andra Alf Svensson (kd) och Maria Wetterstrand (mp).

Fällande dom

Orsaken är den fällande domen i Svea hovrätt nyligen. Där dömdes Berner för förtal av Gudrun Schyman. Expressen publicerade under hans tid som chefredaktör en löpsedel där det antyddes att hon spelat in en porrfilm.

- Om det varit en kvinna som hade fällts för förtal hade hon inte ens kommit på fråga för en sådan här tjänst. Men har man som man nått en viss statusposition kan man göra vad som helst och ändå klättra, säger Wetterstrand till Dagens Nyheter.

Sif-klubben har 800 medlemmar och är näst störst på Sveriges Radio. Svenska journalistförbundet, störst med 1 200 medlemmar, har ännu inte kommenterat mbl-förhandlingarna.

Kerstin Danielson