”Saddam kan ha dödats i ny attack”

USA: Vi fick mycket bra information om var han befann sig

NYHETER

LONDON

USA har bombat en byggnad i Bagdad där Saddam och hans söner åt middag.

Amerikanska flygplan bombade huset med fyra, kanske fem, bomber på 900 kilo.

Nu är underrättelsetjänsterna i princip övertygade om att Saddam och sönerna är döda.

Ett amerikanska bombplan, av typen B-1B, släppte tidigt i morse fyra, vissa uppgifter säger fem, så kallade JDAM-bomber med kraft nog att slå ut en bunker, över ett bostadsområdet i Bagdad.

Och bakgrundshistorien är närmast otrolig.

Enligt uppgifter i Sky News, som har det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon som källa, ska tre olika underättelsekällor ha uppfattat att Saddam och åtminstone en av hans söner åt middag på en restaurang i bostadsområdet al Mansour. Klockan ska ha varit runt två-tre på eftermiddagen irakisk tid.

"Åt middag med sönerna"

Tidningen Washington Times påstår att restaurangen heter al Saa och att Saddam hade ett möte med ledande medlemmar i baathparitet och 30 personer med anknytning till den irakiska underättelsetjänsten.

Mötet ska ha skett någonstans bakom eller under själva restauranglokalen.

Den första källan till de detaljerade uppgifterna påstås, enligt Sky News, ha varit ett ögonvittne med anknytning till amerikanska specialstyrkor, alltså ett slags spion. Denne ska ha sett Saddam och åtminstone en av sönerna komma till restaurangen.

Den andra källan var teknisk och enligt Sky ska det ha handlat om avancerad avlyssning. Det finns till och med uppgifter om att samtalet på restaurangen handlade om tänkbara flyktvägar från Bagdad.

Informatör i Saddams krets

Den tredje källan sägas ha varit en person på restaurangen, alltså någon nära Saddam, som informerade koalitionen.

Nu ska underättlsetjänsterna i USA i det närmaste vara övertygade om att Saddam och sönerna, eller en av dem, är döda.

Mindre spektakulära uppgifter säger att USA bombat mål med anknytning till ledarskapet i Irak.

Man ska ha släppt bomber på en byggnad i bostadsområdet där Saddam och hans söner kan ha varit.

Om de var kvar när bomberna föll kan de inte ha överlevt enligt dessa källor som redovisats av både Reuters och de amerikanska tv-kanalerna NBC och Fox News bland andra.

– Det finns ett stort hål där just nu, säger en källa till Fox News.

"Cirkeln sluts"

Major Brad Bartelt, talesman för koalitionens högkvarter i Qatar, sade i natt:

– Vi bekräftar att vi träffat ett mål med ledarskap mycket hårt.

Men han lämnade ingen ytterligare information om attacken.

De allierade styrkorna trodde igår att Saddam kunde vara kvar i Irak.

– Vi vet inte om han är död, skadad eller bara ovillig att vissa sig, sade den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeldt under en presskonferens.

– Men cirkeln sluts och tiden rinner iväg, sade han också.

Hans brittiske kollega, Geoffrey Hoon, ville heller inte ge några bestämda svar men antydde att det finns spår efter honom.

- Vi vet inte var Saddam eller han söner är, men vi börjar få in rapporter om några av dem, sade han och det kan innebära mötet i bostadsområdet.

Nya irakiska tv-bilder

Irakisk tv visade igår bilder på ett möte med hans krigskabinett, alltså ett liknande möte som Saddam ska ha hållit senare.

Närvarande var vice premiärminister Tariq Aziz, sonen Qusay och flera militära ledare.

Under Bagdad har Saddam låtit bygga flera bunkrar, några av dem ska även vara sammanbundna med ett tunnelsystem. Arbetet med de första började redan före Kuwaitkriget.

Om Saddam är kvar inne i Bagdad kan det bli svårt för honom att komma därifrån, koalitionen har vägspärrar runt utfarterna.

Men om Saddam har lämnat sin huvudstad är det troligaste målet Tikrit, staden där han växte upp och centret för det styrande baathpartiet.

"Saddam kommer dö i Tikrit"

Saddams födelseby, al-Auja, ligger strax utanför Tikrit.

Det finns ett omfattande försvarssystem med tunnlar och bunkrar även under Tikrit.

De allierade har under flera dagar bombat staden, särkilt presidentpalatset och byggnaderna på det stora området där palatset ligger.

Det är ungefär 18 mil mellan Bagdad och Tikrit.

Saddams förre kanslichef, Haitham Rashid Wihaib som flytt och lever i exil i London, tror att Saddam är i Tikrit och det är där han kommer att dö, kanske redan innan han fyller 66 år om tre veckor.

– Han kommer nog att sätta ett vapen i händerna på någon av sina sista trogna medhjälpare och be honom skjuta, säger Wihaib.

Leif Kasvi