Amerikanskt stridsflyg störtade utanför Bagdad

USA intar ännu ett flygfält i Iraks huvudstad

störtade Ett amerikanskt A-10 Warthog störtade sydväst om Bagdad på tisdagen. Det är oklart om det sköts ner.
NYHETER

Ett amerikanskt stridsflygplan störtade utanför Bagdad på förmiddagen.

Det är oklart om planet sköts ner av irakiskt luftvärn eller om det gick ner av andra skäl.

Under tisdagen har USA:s militär ökat sin närvaro och uppges nu även ha intagit det andra stora flygfältet i den irakiska huvudstaden.

Det amerikanska stridsflygplanet av typen A-10 störtade väster om Bagdad tidigt på tisdagen.

Piloten hann skjuta ut sig ur flygplanet och kunde räddas av de amerikanska markstyrkorna i närheten av flygplatsen. Enligt uppgift var han oskadd.

Inne i Bagdad har de amerikanska styrkorna ökat sin närvaro markant, både i luften och på marken.

Under morgonen och förmiddagen rasade hårda strider runt det största och nyaste presidentpalatset i Bagdad. De irakiska förbanden har beskjutit byggnaden med granater och artilleri, uppger Reuters korrespondent i Bagdad.

Attackhelikoptrar över staden

Och på morgonen hördes flera våldsamma explosioner alldeles intill informationsministeriet, någon kilometer från presidentpalatset.

- Jag väcktes av en fruktansvärd explosion tidigt i morse. Det har fortsatt hela förmiddagen med bomber, artilleri, kulsprutor. Jag har sett amerikanska flygplan och jag har sett amerikanska attackhelikoptrar kretsa runt några byggnader max en halv kilometer härifrån, säger Aftonbladets korrespondent Urban Hamid.

På den östra sidan Tigris rapporterades på tisdagsmorgonen om eldstrider mellan irakiska förband och enheter ur USA:s första marinkårsdivision. Det var de första regelrätta eldstriderna i östra Bagdad.

Marinkårsstyrkorna har nu intagit Rashidflygfältet i östra Bagdad, stadens andra stora flygplats.

Attacker mot media

Den vanliga nyhetssändningen på Iraks stats-tv uteblev på tisdagen. Istället visades gamla filmsnuttar med Saddam Hussein. Och enligt Reuters har nu statstelevisionen slagits ut helt i Bagdad.

Den arabiska nyhetskanalen al-Jaziras kontor i Bagdad utsattes för ett robotangrepp tidigt på morgonen. En fotograf dödades och en person skadades.

Något senare besköts det stora journalisthotellet i Bagdad, varvid två tv-fotografer dödades och fyra skadades. USA:s militärtalesmän har bekräftat att det var en amerikansk stridsvagn som sköt ett skott mot byggnaden för att slå ut en krypskytt högt uppe i hotellet.

Fredrik Rundkvist, TT