Kriget i arabiska medier

NYHETER

För att ge en motvikt till den bild av kriget som ges i västliga medier, rapporterar Aftonbladet om hur kriget skildras i arabiska tv-kanaler och tidningar. Bevakningen sköts av Nael Touqan, auktoriserad översättare på arabiska och redaktör.

Här är de viktigaste nyheterna i arabiska medier i går.

Irakiska statens tv: Har varit släckt hela dagen.

Vädjar till Kina: Sluta stöda Irak

Kuwaits statliga tv: Den irakiska regimen har förlorat kontrollen över en del av Bagdad.

De brittiska trupperna säger att den republikanska armén flyr från presidentens palats.

De allierade trupperna har tagit kontrollen över den militära paradtorget Al Shuhadaa i Bagdad.

Den kuwaitiske statssekreteraren för utrikesfrågor säger att man har vädjat till Kina att sluta stödja Irak, dels för Kuwaits egen skull dels för det irakiska folkets skull. Flera av de robotar som föll över Kuwait var kinsesiska av typen Silk-worm.

Kroppar i högar

al-Jazira: Reportern Allouni från bostadsområdet Hai Al Mansour som i dag träffades av en robot: ”Anfallet skapade ruinhögar med en blandning av byggmateriel, mammors köksutrustningar, pappors favoritsoffor, alléers palmträd, barnleksaker samt många döda kroppar och kroppsdelar. De amerikanska och brittiska planen fortsätter att flyga över oss för att sprida död och förintelse.

En irakisk robot träffade en amerikansk radiostation i södra Bagdad och dödade två soldater och två av amerikanska arméns ”journalister”.

Kanalen avbryter sändningen då och då för att följa förnyade angrepp mot Bagdad. Palestinas ambassad träffas under ett flyganfall. Inga uppgifter om skador.

Det var ett brittiskt företag som byggde det palats som visades av amerikanerna. Det byggdes för att ta emot höga dignitärer på besök i Irak. Palatset är beläget i närheten av flygplatsen.

Risk för epidemi

al-Arabya: Röda korset varnar för en förestående hälsokatastrof i Bagdad. Epidemier kommer att spridas snabbt i femmiljonersstaden i synnerhet nu när amerikanska trupperna omringar den. Brist på vatten, el,mediciner och vacciner utgör en grund för en stor mänsklig katastrof.

Amerikaner på väg mot Bagdad

Asharq Al Awsat: Rubrik: Tusentals amerikanska soldater strömmar över Tigris på väg mot Bagdad för att fullborda inringningen av Bagdad

Rubrik: Bagdadborna flyr och Saddams son Udai undersöker försvaret nattetid.

Nael Touqan (auktoriserad översättare på arabiska och redaktör)