9 000 kommunala varslas om strejk

Vårdpersonal och barnvårdare berörs

NYHETER

Stängda dagis, kaos i trafiken och råttor på soptipparna.

Det är några av de möjliga effekterna av Kommunals strejkvarsel.

Taktiken i kampen för högre löner verkar bli en utdragen, hoppande strejk från den ena kommunen till den andra.

Fackförbundet Kommunal varslade på tisdagen drygt 9 000 av sina medlemmar inom olika yrken om strejk. Detta sedan medlarna gjort sitt och förhandlingarna strandat. Samtidigt varslas om nyanställningsblockad i alla kommuner och landsting samt övertidsblockad för räddningstjänsten.

Det handlar om att synliggöra kommunalarnas arbete, enligt Kommunals ordförande Ylva Thörn:

- Våra medlemmars arbete syns först den dagen arbetet inte utförs, säger hon.

Om ingen löneuppgörelse nås med arbetsgivarna bryter konfliktåtgärderna ut natten till onsdagen den 23 april.

Kommunal lägger en hel kaskad av olika varsel, de flesta med ett slutdatum, vilket indikerar att fackförbundet tänker använda sig av samma taktik som under den stora konflikten hösten 1995 - en ambulerande strejk som hoppar från kommun till kommun. Därmed kan fler varsel komma:

- Mycket möjligt, säger Ylva Thörn utan att avslöja något.

Gävle drabbas

I ett första skede slår Kommunal till med en, med vissa undantag, total strejk mot tre kommuner. Gävle är en sådan.

- Det är klart att det innebär ett hårt slag för vi har väldigt många kommunalanslutna inom omsorgen, framför allt inom barnomsorgen, men också inom många andra områden. Så visst kommer det att slå mot kommuninvånarna, säger Mats Ågren, kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

I sex andra kommuner tas dagbarnvårdare och barnskötare ut i strejk. Visserligen förklaras inte arbetsuppgifterna i strejk och det innebär att annan personal kan ta hand om barnen. Generellt består personalstyrkan på förskolorna till hälften av barnskötare. Resten är förskolelärare och ett stort extra arbetstryck kommer att hamna på dem.

Inställda matcher

En eventuell strejk kommer också att få långt gående effekter på all möjlig annan kommunal verksamhet. I alla kommuner tas, säkert till vissas glädje, parkerings- och trafikövervakare ut i strejk. Effekten är lite svår att överblicka. Kommunal har cirka 500 p-vakter bland medlemmarna över hela landet, andra organiseras exempelvis av SKTF:

- Vi kan komma att begära sympatiåtgärder, säger Kommunals avtalsombudsman Håkan Pettersson.

Dessutom tas soptippsarbetarna ut i strejk. Sportevenemang kan komma att drabbas av inställda matcher när vaktmästare och annan personal strejkar.

Arbetsgivarna, andra fackförbund och regeringen var sparsamma med kommentarer på tisdagen.

- Jag vill inte göra dramatik av något som vi ännu inte sett konsekvenserna av, sade finansminister Bosse Ringholm.

- Inga åtgärder som hotar arbetsfreden är bra, men jag vill inte göra några ekonomiska uttalanden om detta.

Sympatiåtgärder

LO:s styrelse har inte behandlat frågan om hur de ska agera kring Kommunals strejk, enligt pressekreterare Johan Hall. Därmed finns inga beslut om hur organisationen ska ställa sig om Kommunal begär sympatiåtgärder.

Bland de enskilda förbund som TT talat med har heller inga beslut tagits, om hur de ska ställa sig till en eventuell förfrågan om sympatiåtgärder:

- I den mån vi har liknande arbetsuppgifter får vi se till att vi håller oss neutrala så att vi inte går in och gör deras jobb, säger SKTF:s ordförande Inger Efraimsson.

fakta/ kommunals strejkvarsel

Yrkesgrupper som berörs

Kommunal organiserar mängder av yrkesgrupper i kommuner och landsting. Här listas några av dem:

Olle Lindström/TT