Sköt mot ”krypskytt” – dödade journalister

Aftonbladets Urban Hamid ögonvittne till attacken mot hotell i Badgad

Foto: ap
Siktade på krypskytt En tv-fotograf dödades och flera journalister skadades när en amerikansk stridsvagn sköt mot ett hotell i Bagdad på tisdagen. Några timmar tidigare dödades en tv-fotograf vid en robotattack mot al-Jaziras Bagdadkontor.
NYHETER

Aftonbladets korrespondent Urban Hamid blev vittne till USA:s dödsattack.

Han stod på parkeringen utanför hotell Palestine när en stridsvagn öppnade eld.

– Vi blev väldigt chockade när vi hörde att människor skadats och dödats.

Foto: ap
En av journalisterna fick allvarliga skador.

Under tisdagsförmiddagen genomfördes flera attacker mot journalister i Bagdad.

Hotell Palestine – på den östra sidan av Tigris – besköts vid tiotiden på förmiddagen. I hotellet bor många av de journalister som bevakar kriget i Bagdad – bland dem Aftonbladets korrespondent Urban Hamid.

”Alla kastade sig på magen”

Och han blev ögonvittne till attacken som krävde två människoliv.

– Jag stod nere på parkeringsplatsen och hade precis satt på mig den skottsäkra västen, säger han via satellittelefon från Bagdad, säger Urban Hamid.

– Helt plötsligt kastade alla sig omkring mig på magen för att ta skydd. När vi sedan riktade våra blickar upp mot hotellet så insåg vi direkt att det träffats. Och vi såg hur det träffades.

Förstod först inte allvaret

Urban Hamid var på väg för att besöka ett av stadens sjukhus och journalisterna som befann sig på parkeringen förstod först inte hur allvarlig situationen var.

– Det var lite småmärken här och där, vi såg svart rök komma ut ur ett av fönstren och såg en människa sticka ut huvudet, säger Urban Hamid.

Först när han kom tillbaka till hotellet kom insikten – och chocken.

”Såg en av de döda”

– Vi såg själva en av de döda. Men stämningen är kaotisk och vi vet inte hur många som dödats, säger Urban Hamid.

Den ukrainske tv-fotografen Taras Protsyuk, 35, från Reuters och den spansk tv-fotograf Jose Couso dödades. Tre andra Reutersanställda skadades. Dubais television al-Arabiya rapporterade också att dess kontor på 17:e våningen skadats.

De allierade uppger att skotten avlossades för att slå ut en krypskytt. Sannolikt tog soldater fel på ett kameraobjektiv och ett kikarsikte. Skotten träffade högt upp, på den 15:e våningen, där nyhetsbyrån Reuters har sitt kontor.

Fotograf på al-Jazira dödad

Vid en amerikansk robotattack mot al-Jaziras kontor tidigare på morgonen dödades fotografen Tarek Ayoub och en journalist skadades lätt. Den Qatarbaserade tv-kanalen hävdar att attacken var medveten, eftersom kontoret träffades av två robotar som avfyrades från ett lågt flygande stridsplan.

Kanalen är en av de mest sedda i arabvärlden. Den har fått kritik från USA för sitt sätt att rapportera om kriget. Kanalen har visat ohyggliga bilder på civila krigsoffer och även visat irakiska förhör med amerikanska krigsfångar.

al-Jazira bombades i Kabul

Under kriget i Afghanistan träffades al-Jaziras kontor i Kabul av amerikanska bomber. USA:s militär uppgav då att det var en olyckshändelse.

Nu protesterar den internationella journalistfederationen – IJF – mot attackerna.

– Vi kommer att kontakta FN:s organisationer och medieföretag för att få till stånd en bred granskning av hur journalister och redaktioner drabbats av krigshandlingarna. Detta är i strid med folkrätten. Vi anser att det finns behov av att skärpa folkrättens regler för skydd av journalister, säger generalsekreteraren Adian White.

Se fotografens sista film

Fakta

Här är alla journalister som dödats, försvunnit och omkommit i sjukdomar och olyckor i Irak.

Fredrik Rundkvist, Mattias Lundell