”FN har viktig roll för återuppbyggnaden”

Bush och Blair överens i Belfast: Övergångsregering snarast möjligt

Foto: AP
- Detta nya Irak kommer inte att styras av oss eller av FN . . . utan av det irakiska folket, lovade Blair medan Bush lyssnade.
NYHETER

BELFAST

En irakisk övergångsregering ska inrättas så snart som möjligt och FN väntas bidra till Iraks återuppbyggnad.

Det sade den amerikanske presidenten George W Bush och brittiske premiärministern Tony Blair på tisdagen.

Vid en presskonferens i den nordirländska huvudstaden Belfast lovade de båda ledarna att inrätta en övergångsregering så fort som möjligt.

- Övergångsstyret kommer att finnas kvar tills en permanent regering kan väljas av det irakiska folket, sade Bush.

Som svar på farhågor om att USA:s militära styre i Irak kommer att bli långvarigt försäkrade Bush att FN:s roll blir avgörande.

Tackade Annan

När reportrar krävde ett förtydligande, svarade Bush:

- Jag anser att en avgörande roll innebär ett förvaltarskap för att hjälpa människor att leva ett fritt liv. Det innebär mat. Det innebär medicin. Det innebär hjälp. Det innebär en plats där människor kan bidra. Det innebär att föreslå folk till den irakiska övergångsmyndigheten. Det innebär att vara en part i framstegen som görs i Irak. Det är vad det innebär, sade Bush.

Bush tackade FN:s generalsekreterare Kofi Annan för att han utsett en särskild rådgivare, pakistanske biståndsexperten Rafiudin Ahmed, för att samordna FN:s verksamhet.

Även Palestinafrågan

Tony Blair tillade att alliansens soldater inte kommer att stanna längre än nödvändigt. Först ska styrkorna skapa stabilitet, sedan ska ockupationsmakterna hjälpa Irak att skapa en tillfällig myndighet som leds av irakier, sade han.

- Detta nya Irak kommer inte att styras av oss eller av FN . . . utan av det irakiska folket, lovade Blair.

De båda makthavarna hade hållit ett krigsmöte under två dagar i slottet Hillsborough utanför Belfast för att diskutera Iraks framtid och vilken roll FN ska spela. Det var andra gången de träffades sedan kriget bröt ut den 20 mars.

Vid detta möte tog de även upp konflikten mellan israeler och palestinier och försäkrade sitt engagemang att förverkliga den så kallade vägkartan - en fredsplan som lagts fram av FN, EU, USA och Ryssland.

- Fred i Mellanöstern kommer att kräva att djupa historiska och religiösa sprickor överbryggas, sade Bush och nämnde Nordirland som en framgångsrik modell för konflikthantering.

TT-AFP