”Våra bomber kan ha dödat Saddam”

Besättningen på bombplanet berättar berättar om sitt uppdrag

Foto: AP
Enligt CNN dödades nio människor och tretton andra skadades när den restaurang – där Saddam kan ha varit – och flera lägenheter i kvarteret Mansour slogs ut.
NYHETER

Kapten Chris Watcher och vapenofficeren Fred Swan fick koordinaterna till målet i Bagdad.

Tolv minuter senare hade de slagit ut ett bostadshus, en restaurang – och kanske Saddam Hussein.

– Vi blev glada när de sa att vi kan ha dödat Saddam, säger han.

Foto: AP
Diktatorn Saddam Hussein på en video som visades i irakisk tv för några dagar sedan.

För kapten Chris Watcher och hans besättning började det som ett rutinuppdrag. De hade slagit ut flera mål kring Bagdad och var på väg söderut.

– Vi fick veta att vi skulle tillbaka för att slå ut ett högprioriterat mål, säger Fred Swan till amerikanska Fox News.

Bombplanet av typen B-1B – med en toppfart på 1450 km/h – avbröt och åkte mot Bagdad. På vägen såg upptäckte de andra mål och ville gå till attack. Svaret blev:

”The big one”

– Nej, det här kan vara ”the big one”, säger Chris Watcher.

Han berättar att de inte fick veta mer än så – och att det aldrig finns tid för längre samtal.

– Vanligtvis kan det vara allt från någon som skjuter mot våra soldater mot våra soldater till en toppgeneral, säger Chris Watcher.

Tolv minuter efter det att ordern gick ut släppte från 6000 meters höjd två 900 kilo tunga JDAM-bomber och två ”bunker busters” över ett mål i Bagdad. Bilderna från deras attack på måndagen har två sidor:

Sorgen hos de människor som stod kvar på marken och såg ett helt bostadshus i ett av Bagdads kvarter i spillror. Enligt CNN dödades nio människor och tretton andra skadades när en restaurang och flera lägenheter i kvarteret Mansour slogs ut.

Glädjen och stoltheten hos de allierade styrkor som nu tror att Saddam Hussein och några av hans närmaste män dödades i attacken.

– Vi blev glada när de sa att vi kunde ha gjort det. Det känns bra att veta att vi kan ha bidragit till att göra världen säkrare, säger Chris Watcher till Fox News.

Allt mer säkra

USA verkar allt mer säkra på att Saddam Hussein verkligen dödades i måndagens attack. I eftermiddag lät man reportrar i Pentagon intervjua kaptenen och vapenofficeren i B-1 och under hela dagen har nya uppgifter läckt ut till brittiska och amerikanska medier.

Pentagonkällor säger till den amerikanska nyhetsbyrån AP att man inom några dagar kan ha ett svar på om man verkligen lyckats.

Mattias Lundell