”Lönsamhet så snart som möjligt”

Carl-Henrik Svanberg tog över som Ericsson-chef i dag

Foto: Gunnar Lundmark / SCANPIX
Ericssons nya koncernchef Carl Henric Svanberg med företrädaren Kurt Hellström. ”Vi är på rätt väg”, försökte de uppmuntra luttrade aktieägare på bolagsstämman i dag.
NYHETER

Det var runt 2 500 dämpade aktieägare i Ericsson som kom till årets bolagsstämma i Stockholm på tisdagen. Bakom sig har bolaget sin värsta period i företagets 127-åriga historia.

Avgående koncernchefen Kurt Hellström kunde inte göra mycket för att pigga upp frusna själar.

- Vi är på rätt väg, försökte han ändå elda massorna med i sitt sista stämmotal. Bara för att dämpa förhoppningarna igen.

- Jag har sagt det förut, men vi ser ännu inte slutet på den här nedgången. Men trots att vi upplevt bolagets två svartaste år tvivlar jag inte på framtiden för telekom och att Ericsson står väl rustat när det vänder, fortsatte han.

Förutom att Hellström hoppades att operatörerna ska hitta sina tappade sugar och börja investera i nät igen, ville han se lite mer av optimism också bland analytiker och finansinstitut.

Ljus i mörkret

- Vi behöver en framtidstro, fortsatte han och pekade på ljusen i mörkret. Operatörer som äntligen börjar få ordning på ekonomin och 3G-operatörer som faktiskt börjat nyttja sina nät. I Italien är man igång och snart också i Sverige.

- Sådana tecken visar att 3G ändå händer här och nu, bara man vill se, sade Kurt Hellström.

Efterträdaren Carl-Henric Svanberg, som nu tar över rodret som fjärde koncernchef på fem år, kunde dock inte utlova någon snabb vändning.

- Jag har ingen ambition att försöka spå när den kommer, sade han på en förberedande presskonferens. -Mitt mål är att oavsett om det vänder nå lönsamhet så snart som möjligt.

Luttrade aktieägare

Luttrade stämmobesökare som sett sina aktier smälta ihop från ett guldkantat papper för tre år sedan till en ren frimärksaktie, fick därmed motvilligt tugga i sig budskapet att de knappast kan vänta sig en snar uppgång på börsen.

Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgård gav dem en röst.

- Börsfall och spruckna bubblor är inte hela orsaken till Ericssons problem. Styrelserna och de verkställande ledningens underlåtenhet att agera redan under 90-talet är en viktig orsak till bolagets läge i dag.

Ifrågasatt

Lars-Erik Forsgård undrade om ledningen nu har den optimala organisation och kontroll som krävs för att driva företaget vidare. Dessutom ifrågasatte han den fortsatta satsningen på forskning och utveckling.

- Eftersom arbetet fortfarande pågår och kommer att fortsätta kan man inte säga att allt är optimalt. Men vi har en ledning som jobbar med det, sade styrelseordförande Michael Treschow.

- Vi har gjort många fel, till exempel på mobiltelefonsidan tidigare, erkände Kurt Hellström. Men satsar vi inte på utveckling kommer vi snart att vara marginaliserade, fortsatte han.

Också internationella intressen passade på att kritisera Ericssons ledning för passivitet och dessutom för oförmågan att lösa skillnaderna mellan A- och B-aktier.

- Inga internationella finansiärer kommer att investera i Ericsson så länge man inte också kan få medbestämmande i förhållande till ägandet, sade Britta Unterberg från tyska DWS Investment, en del av Deutsche Bank.

Hon drev frågan redan vid förra stämman. Då lovades resultat till årets stämma, men frågan är ännu inte färdigutredd.

TT