Berghagen har blivit en rocker

Nu vill busungen förbättra skolans rykte

NYHETER

Lasse Berghagen vill förbättra den svenska skolans rykte.

Men själv var han aldrig klassens ljus.

Ganska duktig på musik - men inte så bra på att skriva och hålla föredrag.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
AUTOGRAFJÄGARE Efter att Lasse Berghagen föreläst om sin tid på Enskede skola överfölls han av mellanstadieeleverna. Alla ville ha hans autograf.

Lasse Berghagen, 57, hälsas som en rockstjärna av eleverna när han stiger in i matsalen på Enskede skola i södra Stockholm. Barnen har skyltar med texter som "Lasse rules", de skriker hans namn och klappar i händerna.

Kändisar på kampanj

- Det är trevligt att vara här igen. Tittar ni på Allsång på Skansen? Då vet ni att jag är en rocker, säger Lasse Berghagen och möts av jubel.

Han gick på Enskede skola i mitten av 1950-talet, och gårdagens återbesök var en del i en kändiskampanj som ska ge en mer positiv bild av den svenska skolan.

Han medger dock att han själv inte var någon mönsterelev.

- Jag ansågs nog vara ganska busig. Jag var ganska rastlös i skolan, säger Lasse Berghagen.

Aftonbladet har letat fram Lasse Berghagens gamla skolbetyg från årskurs sex ur Stadsarkivets gömmor. Och någon större bråkstake kan han inte ha varit: stort A i både uppförande och ordning. Då var han också skolpolis i mellanstadiet, och vald till Årets skolpolis.

Sämst på matte

Men betygsmässigt utmärkte han sig inte. Medelmåttiga Ba i bland annat matematik, engelska samt skrivning och språklära.

- Ja, matte har alltid varit mitt sämsta ämne. Men det är något av ödets nyck att jag sen skulle försörja mig på att skriva, säger Lasse Berghagen.

Han var dock bäst i klassen på musik. Där fick han betyget lilla a.

- Efter Enskede skola sökte jag till Adolfs Fredriks musikskola, men kom inte in. Jag ansågs omusikalisk, säger Lasse Berghagen.

Anna Lindh är med

Bakom kändiskampanjen står fackförbundet Sveriges skolledarförbund. Ett trettiotal kändisar, från utrikesminister Anna Lindh till boxaren Armand Kranjc, besöker sina gamla mellanstadieskolor.

- Vi vill nyansera bilden av svensk skola. Ofta när media speglar det som händer i skolan handlar det om våld, mobbning och trist språkbruk. Vi vill lyfta fram det fina jobb som görs av elever och lärare, säger Hans Persson, förbundsordförande för skolledarna.

Lasses betyg

Gunnar Svensson