Tysk militär letar efter Harald, 46

NYHETER

STADLBERG/MIESBACH. En länsad terränggående Nissan är det senaste spåret efter försvunne svensken Harald Ickler i Sahara.

Bilen ägs av hans bäste vän och reskamrat.

En tysk antiterroriststyrka har nu satts in i sökandet

efter de 29 försvunna européerna i Algeriet.

Ägaren till bilen heter Ulrich Hanel, 53. Den återfanns av en grupp som, ridande på kameler, sökte efter de 29 försvunna. Det uppger en hemsida för Sahara-turister.

Nära vänner

Hanel och svensken Harald Ickler, 46, är nära vänner. Båda är aktiva i en klubb för ägare till terränggående fordon i hemstaden.

En grupp om sex deltagare från det lilla samhället Miesbach och tre andra städer i södra Tyskland reste tillsammans.

Ringde hem

De bröt upp från lägret "4x4" i Tarmanrasset den 18 mars. Dagen innan hade deltagarna telefonkontakt med sina familjer för sista gången.

Hanels Nissan återfanns alldeles i närheten av ett stort underjordiskt tunnelsystem.

Experter hävdar att kidnapparna har fört sin gisslan över gränsen till något av grannländerna.

Antiterroristgrupp

Nu har tyska myndigheter i all hemlighet skickat en antiterroristgrupp, GSG9, till Algeriet. Enheten hör till den federala polisen och betecknas som halvmilitär.

Den fanns med när gisslan fritogs på flygplatsen i Mogadishu 1977. Ett kapat Lufthansaplan stormades och 86 personer befriades.

Utrikesminister Joschka Fischer har personligen engagerat sig i försvinnandena. Han har upprättat en krisstab om 20 personer som håller dagliga möten på departementet i Berlin.

Asbjørn Svarstad