Piloterna missade Saddam - dödade 14 på restaurang

1 av 2 | Foto: REUTERS
bombade på order "Jag hade ingen aning om vilka som var måltavlan. Men jag visste att det var viktigt", säger vapenofficer Fred Swan, till vänster. Kapten Chris Wachter var också med.
NYHETER

LONDON/NEW YORK

Ordern löd: Det här är den stora.

Tolv minuter senare släpptes fyra bomber som helt förstörde restaurangen där Saddam Hussein tros ha befunnit sig.

Fjorton civila dödades, varav sju barn. Ännu fler skadades.

- Vi tror att vi missade Saddam, uppger en brittisk källa inom underättelsetjänsten till brittiska The Times.

Fler brittiska tidningar

har i dag uppgifter om att Saddam troligen klarade sig undan attacken mot restaurang al-Saa.

Hade just gått därifrån

Tidningen Guardian har uppgifter från en källa som säger att Saddam kom undan, men att han var i den bombade byggnaden tidigare men att han lämnade den alldeles innan bomberna föll.

"Bäst att göra rätt"

Kapten Watcher och hans tremannabesättning hade bombat flera mål kring Bagdad och var på väg hem till basen när de fick nya besked.

Klockan var strax före klockan 15 i måndags, lokal tid.

- Jag hade ingen aning om vilka som var där, vilka som var måltavlan. Men jag visste att det var viktigt. Jag tänkte, "det här kan vara den stora, bäst att se till att det görs rätt"

Besättningen på bombplanet av typen B-1 släppte fyra satellitguidade bomber. Två markpenetrerade GBU-31 med en sprängkraft på 900 kilo, och två lika stora "bunker busters", som utlöses med fördröjning.

Förstörelsen blev stor. Enligt vittnen i stadsdelen al-Mansour dödades minst fjorton civila och ett stort antal skadades. Runt ruinerna gick gråtande människor som trodde att anhöriga låg begravna i ruinerna.

Saddams öde oklart

Ödet för den irakiska presidenten är ännu oklart. Enligt Pentagon kan det ta lång tid att få bekräftelse på vilka som dödades vid bombningen och man vill inte spekulera.

Kan ha varit i bunker

Militären kan heller inte avgöra om det fanns en bunker under restaurangen där Saddam Hussein och hans söner ska ha befunnit sig.

Om Husseins söner dödas med honom kan dna-tester visa att en far och två söner hittades under rasmassorna.

Annars kan Husseins

dna - genetiska fingeravtryck - samlas via ett antal källor om inga släktingar hittas: medicinska prover, ett hårstrå från en kam i Husseins palats eller cellspår från en cigarrfimp eller ett glas.

Fredrik Virtanen, Leif Kasvi