USA måste visa upp diktatorn

- död eller levande

NYHETER

AMMAN

Saddams person är inte viktig hävdar USA gång på gång.

Ändå har de för andra gången skickat i väg bomber vars enda uppgift var att döda honom.

Sanningen är att USA måste visa upp Saddam död eller levande för att kriget ska ta slut.

Foto: AP
viktig fångst Om inte USA hittar Saddam Hussein finns en risk att Saddamtrogna styrkor fortsätter att slåss även om de inte kan vinna.

Annars är risken uppenbar att Saddamtrogna styrkor fortsätter att slåss även om de i praktiken inser att de inte har en chans att vinna.

Jag minns förvirringen under revolutionen i Rumänien 1989 då regimen kollapsade men skjutandet fortsatte. Inte förrän videofilmen med det tillfångatagna och avrättade paret Ceausescu visades började säkerhetspolisen Securitate ge upp.

Läget är detsamma nu. En dödsdömd regim som slåss mot alla odds.

President Bush talar inte klarspråk för att undvika att hamna i samma situation som efter Afghanistan-kriget när Usama bin Ladin försvann spårlöst. Kriget tog aldrig slut. Det pågår fortfarande.

Får medieträning

Armétalesmän som varje dag håller pressmöten i Qatar och Pentagon har noga instruerats hur de ska svara på de dagliga Saddamfrågorna från världens journalister.

- Vi är inte på jakt efter olika individer, brukar svaret bli. Det handlar om att välta regimen över ända. Saddams person är inte viktig.

Kryssningsrobotarna som inledde kriget och de fyra 1 000-kilosbomberna som i går släpptes mot en restaurang i bostadsområdet Al Mansour talar ett annat och tydligare språk.

Släppa dödlig last

Nu vet vi att B 1-bombare ligger dygnet runt över Bagdads luftrum och bara väntar på order att släppa sin dödliga last över Saddams och hans söners nästa gömställe.

Att USA tar den risk för mängder av oskyldiga offer som det innebär att bomba en restaurang mitt i ett bostadsområde, visar hur viktig jakten på Saddam är.

Före och under kriget har CIA ringt och skickat e-post till alla personer i Saddams närhet som de kunnat identifiera. Syftet var att få dem att ge upp, störta Saddam eller tipsa om var hans finns.

I några fall har det uppenbarligen blivit napp. Med största säkerhet var det för att hindra sådana tips som regimen för en vecka sedan krävde att alla privata satellittelefoner skulle lämnas in.

Ett annat sätt att spåra Saddam är de obemannade flygplan, drönare, utrustade med kameror som amerikanerna skickar upp över Bagdad.

Finns Saddam under ruinhögen? Ännu vet vi inte.

Majoriteten av hans bombsäkra bunkrar har byggts av utländska företag som försett CIA med ritningarna.

Att sitta i någon av dem vore en garanti för att bli fångad eller dödad.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM