Högre löner och uppvärderade kvinnoyrken - ett hästjobb för Ylva Thörn

NYHETER

Kommunals Ylva Thörn har tagit på sig en hästuppgift.

Hon vill nämligen inte bara ha högre löner.

Utan dessutom uppvärdera kvinnojobben.

Foto: ULF HÖJER
Ylva Thörn.

Den kvinnodominerade, och politikerstyrda, offentliga sektorn är ett träsk. Ett träsk av låglönejobb och tillfälliga anställningar.

Kommunals varsel om strejk gäller båda grupperna. Förbundets ordförande Ylva Thörn har alltså tagit på sig en tung uppgift, en som ingen lyckats med hittills.

Skillnad i dag: 2 700 kr

Kommunal vill förbättra situationen för hundratusentals lågavlönade kvinnor i vården och i omsorgen av barn och gamla. Därför kräver facket att de jobb som deras medlemmar utför och som kräver gymnasieutbildning ska värderas upp, rejält.

På fyra år ska de upp till samma nivå som en genomsnittlig verkstadsarbetare. I dag skiljer det 2 700 kronor.

16 300 kronor i månaden till den gymnasieutbildade kommunalaren, oftast kvinna. Jämfört med 19 000 kronor till verkstadsarbetaren, oftast man.

Men vården och omsorgen lider inte bara av ett lågt löneläge. Deltid och tidsbegränsade korttidsanställningar, exempelvis timvikariat, är mycket vanliga. Otryggt och lågavlönat.

Kommunals strejkvarsel slår även mot detta mål. Blockaden mot nyanställningar gör det omöjligt för arbetsgivarna i kommuner och landsting att ringa in springvikarier. Personalbristen kan lösas med att låta deltidarna tillfälligt gå upp till heltid.

Att Kommunals lönekamp har stöd bland allmänheten behöver man nog inte betvivla. Till och med statsminister Göran Persson, som kan ses som en representant för arbetsgivarna i konflikten, medgav i går att han hyser "sympati" med de dåligt betalda.

Kan leda till trafikkaos

- Det vore hyckleri att påstå att vi inte har ett problem med låga löner i vården.

Att ta ut alla p-vakter i hela landet i strejk i en vecka är en krumelur i kanten som inte lär påverka allmänhetens stöd negativt. Snarare tyder det på ett visst sinne för humor. Utom möjligen när storstäderna korkas igen av felparkerade bilar.

Även arbetsgivarna i Kommun- och Landstingsförbunden har förståelse för Kommunals krav. Men de hänvisar till att de helt enkelt inte har råd. Budgetarna sprängs om kraven ska uppfyllas.

Det må vara sant i det korta perspektivet. Men politiker av alla kulörer älskar för närvarande att måla vad de kallar "den demografiska situationen" i mörka färger. Det betyder att allt färre i aktiv ålder ska försörja och ta hand om allt fler gamla.

Konflikten kan bli lång

Därför vore det angeläget att samma makthavare funderade över hur de ska kunna rekrytera personal till vården och äldreomsorgen. I dag är minilönen för heltidsarbetande som fyllt 19 år 12 000 kronor. Vem studsar till jobbet av glädje för den betalningen?

Men trots förståelsen för kraven har Kommunal en svår uppgift framför sig. Deras krav kostar 5,5 procent av lönesumman. Slutbudet från medlarna gav 3,9 procent.

Alldeles för lite sa Kommunal. Alldeles för mycket sa arbetsgivarna.

Det ser ut att bli en lång konflikt.

Dessa grupper går ut i strejk

Lena Mellin