"Bagdad har fallit"

Jubel och plundring när regimen tappar greppet om huvudstaden

1 av 3 | Foto: ap
Laglöshet när regimen faller Plundrare länsar affärer och myndigheter i centrala Bagdad på onsdagen.
NYHETER

Den irakiska regimen har tappat greppet om huvudstaden och nu sprider sig laglösheten - men även glädjen bland bagdadborna.

På gatorna jublar folket och på det enorma Paradistorget - med en rondell med en Saddamstaty omgiven av 37 kolonner i mitten - rev en grupp människor ned Saddamstatyn inför ett stort antal åskådare med hjälp av en amerikansk stridsvagn, visar Sky News i direktsändningar. Ett antal unga irakier började omedelbart hoppa på den.

På eftermiddagen rullade en lång kolonn av amerikanska stridsvagnar in i centrum av Bagdad. Ett tjugotal stridsvagnar gick i ställning på Tahrirplatsen, där soldaterna med hjälp av megafoner sände ut budskap på arabiska som uppmanade befolkningen att inte skjuta mot dem.

En Reuterskorrespondent rapporterade att marinkårsskoldater intagit irakiska hemliga polisens byggnad.

Laglöshet och plundring

Vittnen berättar om Bagdadbor som länsar Iraks Olympiska högkvarter och FN:s högkvarter i centrala Bagdad.

Sky News, CNN och BBC visar bilder på total laglöshet: plundrare som släpar iväg kylskåp, tv-apparater, mattor, stolar och andra inventarier.

Bildäck stjäls från bilar, förråd töms på mat. En väldig vas i svart och guld, lika stor som mannen som släpar på den, försvinner in i baksätet på en skrotig personbil.

En man som bankar med sin ena sko på en stor bild på Saddam Hussein. En annan som spottar på planschen.

USA:s militär i nordöstra Bagdad

Kriget i Irak är nu inne på sitt 21:a dygn. Efter tre veckors intensiva bombningar och fyra dygns markstrider verkar försvaret i Bagdad ha kollapsat fullständigt.

USA:s styrkor har nu intagit i stort sett hela staden och närmar sig dess absoluta centrum från flera håll.

Beväpnade irakier uppges endast ha bjudit sporadiskt motstånd under morgontimmarnas strider.

Styrkorna på den västra sidan har nu tagit sig över till Tigris östra strand. De befinner sig nu på Tahrir i centrala Bagdad. Från den andra sidan rör sig marinkårsförband snabbt in mot väster.

Och amerikanska militärtalesmän hävdade strax efter lunch att Saddam Hussein inte längre har kontroll över staden.

Men det är för tidigt att säga att kriget är vunnet, säger kapten Frank Thorp, amerikansk militärtalesman, till Reuters.

– Vi har många dagar med våldsamma strider framför oss, samtidigt som alliansens styrkor fortsätter att tränga in i Bagdad och i landet, säger han.

Vattenbrist hotar

Ett viktigt vattenreningsverk i Bagdad har bombats, vilket hotar försörjningen för stora grupper i staden.

– En stor del av de fattigaste förorterna kommer att få klara sig utan vatten. Det här rör sig om civil infrastruktur och borde ha besparats till varje pris om vi inte ska få stora problem, säger Röda korsets talesman Roland Huguenin-Benjamin till nyhetsbyrån DPA.

En kanadensisk rödakorsmedarbetare saknas sedan hans bil besköts i Bagdad, meddelade Röda korset på onsdagen. På grund av det farliga läget i staden lägger Röda korset tills vidare ner all verksamhet i Bagdad.

"Regeringen har fallit"

Den Dubai-baserade tv-kanalen al-Arabiya uppgav redan på onsdagsförmiddagen att den irakiska regeringen hade fallit. Tv-kanalen hävdar dessutom att Iraks president Saddam Hussein lämnade Bagdad tillsammans med en konvoj med rysk ambassadpersonal som evakuerades för några dagar sedan.

Jordansk tv uppger att den ryske ambassadören återvänt till Bagdad.

Mer information inom kort.

Susanna Vidlund, Fredrik Rundkvist , TT