Kriget i arabiska medier

NYHETER

För att ge en motvikt till den bild av

kriget som ges i västliga medier, rapporterar Aftonbladet om hur kriget skildras i arabiska tv-kanalerna och tidningarna. Bevakningen sköts av Nael Tougan, auktoriserad översättare på arabiska och redaktör. Här är de viktigaste nyheterna i arabiska medier i går.

Irakiska statens tv

Den irakiska tv:n har varit släckt hela dagen. Även den irakiska radions sändningar på kortvågen har upphört.

Kuwaits statliga tv

En armégeneral i studion: Amerikanerna vill etablera några stödpunkter på olika platser i Bagdad och därmed skapa olika brohuvuden inför det förestående stadskriget.

Amerikanska trupper säger att de har intagit två broar mitt i Bagdad utan att möta något motstånd.

al-Jazira (arabvärldens ledande kanal)

Tv-bolagets kontor i Bagdad utsattes för robotanfall, en reporter dödas och en fotograf skadas. Även Abu Dhabis tv:s kontor träffades. Nu har amerikanerna visat att den typ av demokrati de vill införa i Irak går ut på ”ingen ska säga något emot USA”. Amerikanerna vill inte ha några ögonvittnen om deras brott mot civila. De bombade även vårt kontor i Kabul under kriget i Afghanistan för att tysta oss. Vi har alltid rappoterat objektivt om kriget.

Reporter på plats: Det plan som bombade oss kom på låg höjd och avfyrade robotorna just mot denna byggnad. Amerikanerna vet exakt var våra journalister befann sig och därför accepteras inte deras tomma ursäkter.

Internationella journalistförbundet fördömer attackerna.

Amerikanerna ljuger om sina förluster. En enkel statistik visar att det är många fler soldater som har dödats. Om vi antar att varje pansarvagn har mellan två och tre soldater inuti samt att 50 stycken har slagits ut skulle antalet döda överstiga de siffror som amerikanerna erkänner. Bara i Bagdad och på flygplatsen har amerikanerna hittills förlorat uppemot 50 stridsvagnar och bepansrade truppvagnar.

al-Arabya (utmanare till al-Jazira)

Pentagon erkänner de största förlusterna hittills under en och samma dag, efter det misslyckade anfallet mot Bagdad.

Indonesiens president: ”USA och dess allierade tillämpar djungelns lag i sitt krig mot Irak.”

USA-tanks omringar journalisternas område för att ingen annan än deras

”egna” ska kunna rapportera om det kommande stora anfallet mot Bagdad.

Visar en stor demonstration mot kriget i Jordanien. En kvinna har ett plakat med en vädjan till det irakiska folket ”Förlåt oss!”.

Asharq Al Awsat (saudisk tidning, trycks i London)

Text under en bild: Irakier i Basra ger marinsoldaterna cigaretter mot mat och dryck

Rubrik: Det var felaktigt att påstå att amerikanska soldater utsattes för

senapsgas